Usvojene mjere za ublažavanje uticaja suše u Republici Srpskoj | Agroportal.ba
Agro vijesti

Usvojene mjere za ublažavanje uticaja suše u Republici Srpskoj

​Vlada Republike Srpske usvojila je na 59. radno-konsultativnoj sjednici u Banjaluci, “mjere za ublažavanje uticaja suše na poljoprivrednu proizvodnju”, koje je predložilo Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske, a kojima će, između ostalog, biti obezbjeđeno pet miliona KM za sufinansiranje nabavke opreme za navodnjavanje.

[tie_full_img][/tie_full_img]

Foto: Info Centar Vlada RS

Usmjeravanje dodatnih sredstava od pet miliona KM samo je jedna od mjera koje je predložilo resorno Ministarstvo, a kojom će poljoprivrednicima biti obezbijeđeno 40 odsto fiksnog povrata sredstava u odnosu na troškove investicije koja se odnosi na nabavku opreme za navodnjavanje.

Među usvojenim mjerama je i usmjeravanje dodatnih pet miliona KM za podršku novom ciklusu proizvodnje.

Ova mjera će se realizovati tako što će biti povećan regres za dizel za 20 odsto, odnosno sa 100 na 120 litara po hektaru obradivih površina, a biće finansirana i nabavka regresiranog đubriva od 150 kilograma po hektaru obradivih površina.

Pročitajte još...   Toplotni stres kod krava

Ukupno za ove dvije mjere biće obezbijeđeno 2.625.200 litara dizela i 19.689.000 kilograma đubriva, a prema evdiencijama Ministarstva ovim mjerama biće obuhvaćeno 25.670 poljoprivrednih gazdinstava koje imaju aktivan status u Registru poljoprivrednih gazdinstava.

Pored toga, zakupci i koncesionari poljoprivrednog zemljišta u svojini Republike Srpske imaće pravo na povrat 50 odsto plaćenog iznosa za zakupnine i koncesione naknade za 2018. godinu.

Ova mjera odnosiće se na 361 korisnika, a ukupno umanjenje obaveze iznosilo bi 788.989 KM.

Osim toga, biće finansirani troškovi pojačanog ispitivanja uzoraka svježeg mlijeka i hrane za životinje na pojavu miko-toksina.

Investiciono-razvojna banka Republike Srpske biće zadužena da razmotri mogućnost reprogramiranja kreditnih obaveza i produženja grejs perioda za subjekte u poljoprivredi i prehrambenoj industriji koji su korisnici direktnih plasmana IRB-a, a Vlada je sugerisala svim poslovnim bankama da revidiraju kreditne obaveze subjekata u poljoprivredi imajući u vidu tešku poljoprivrednu sezonu.

Pročitajte još...   Nova šansa za giganta iz Bijeljine, okončana agonija radnika

Pokrenuta je i inicijativa za smanjivanje cijene priključka za navodnjavanje na elektro-distributivnu mrežu i cijene električne energije koja se koristi za navodnjavanje.

Predloženo je i uvođenje nove mjere-podsticaja za izgradnju zimskih mini-akumulacija u uvalama za područja bez vodotokova i niskog nivoa podzemnih voda, te povećanje obuhvata osiguranja u sektoru poljoprivrede.

Među mjerama koje je usvojila Vlada navedeno je i da su u cjelosti izmirene obaveze po osnovu podsticaja za 2016.godinu, za tekuću godinu je isplaćeno oko 24 miliona KM, dok će u narednom periodu biti isplaćen ostatak kako bi agrarni budžet za ovu godinu već sada bio realizovan u iznosu od 50 odsto.

Izvor: Info Centar Vlada RS

Shares
Slične objave
Agro vijesti

Prvi međunarodni kongres živinarstva/peradarstva iduće godine

Agro vijesti

Cijena proizvodnje hrane raste - prijeti li nam nestašica povrća?