Uvoz hrane cvjeta dok domaća prozivodnja propada
Agro vijesti

Uvoz hrane cvjeta dok domaća prozivodnja propada

Uvoz hrane u BiH i dalje cvjeta, pa i ove godine bilježimo kudikamo veću količinu i vrijednost proizvoda koji nam dolaze iz inostranstva od onoga što uspijemo da plasiramo na strana tržišta. 

uvoz hrane

Foto: ilustracija

Na 1kg koji izvezemo, uvezemo 11kg mesa

Podaci Spoljnotrgovinske komore BiH pokazuju da smo za šest mjeseci izvezli 2,5 miliona kilograma mesa i drugih klaoničkih proizvoda, u vrijednosti 6,4 miliona KM. Dok smo uvezli čak 28,5 miliona kilograma ovih proizvoda, koje smo platili 136,9 miliona KM.

Nije teško izračunati da nam na jedan kilogram mesa koji izvezemo iz uvoza dođe čak 11 kilograma.

Pročitajte još...   Problemi prerađivača voća i povrća

U pomenutom periodu izvezli smo mlijeka u vrijednosti 49,7 miliona, a uvezli 82,8 miliona KM.

Voće i povrće

Takođe, u BiH je za šest mjeseci ove godine uvezen 55,1 milion kilograma povrća, što je koštalo 57,5 miliona KM. U istom periodu, izvezli smo tek 5,6 miliona kilograma, vrijednosti 15,5 miliona KM.

Za prvih pola godine, iz BiH je izvezeno 14,4 miliona kilograma voća, vrijednih 43,9 miliona KM, dok je uvezen 101,1 milion kilograma, što je koštalo 109,1 milion KM.

Domaći proizvođači mesa odavno traže da vlast na uvoz rashlađenog mesa uvede carinu od 10 odsto, plus prelevmane od 1,5 KM po kilogramu svinjskog i 2,5 KM po kilogramu goveđeg mesa.

Pročitajte još...   Dok mladi sanjaju o odlasku u inostranstvo, Bojkić zadovoljan na selu

Povrtari i voćari takođe traže uvođenje sezonskih prelevmana na one vrste povrća i voća kojih, u određenom periodu godine, imamo dovoljno iz domaće proizvodnje.

Nema zaštite domaće proizvodnje

Međutim, na zahtjeve domaćih primarnih poljoprivrednih proizvođača vlasti su, do sada, bile i gluve i nijeme. Pa ne čudi što hrana iz uvoza i dalje dominira tržištem BiH. Zato nije rijetkost što prilične količine ovih proizvoda, a prije svega povrća, svake godine završe na deponijama.

Izvor: Srpska Info

Shares
Slične objave
Agro vijesti

Republika Srpska: Objavljen javni poziv za kapitalne investicije

Agro vijesti

Održana skupština Asocijacije uzgajivača matica kranjske rase pčela ''Carnica''