Pad bh. izvoza mesa u Tursku | Agroportal.ba
Agro vijesti

Pad bh. izvoza mesa u Tursku

Bosanskohercegovački izvoz mesa u Tursku smanjen je u 2018. godini, a naša zemlja dobila je konkurenta u Srbiji koja ima povoljnije uslove za izvoz u ovu zemlju.

Ukupni bosanskohercegovački izvoz u Tursku u prošloj godini smanjen je u odnosu na 2017. godinu za oko četvrtinu, kazali su predstavnici Spoljnotrgovinske komore BiH na prezentaciji rezultata spoljnotrgovinske razmjene BiH prošle sedmice u Sarajevu. Smanjenju izvoza, koji je ukupno iznosio 325 miliona KM, doprinio je između ostalog i manji izvoz mesa.

Pročitajte još...   Dug put svinjetini iz BiH do EU zbog vakcinacije

Ukupno je BiH plasirala lani mesa i drugih klaničnih proizvoda za jelo u Tursku u vrijednosti 40,1 mil KM. Nakon 47,4 mil KM u 2017. godini i 49,6 mil KM u 2016. godini.

Izvoz u 2018. bio je tek nešto veći od 4.000 tona, dok je u 2016. godini iznosio 5,7 hiljada tona.

Imamo pad u proizvodnji, prodaji i izvozu u Tursku. Sada imamo aspurd da Srbija koja je kasnije počela sa izvozom ima povoljnije uslove za izvoz mesa u Tursku nego mi, kazao je Nemanja Vasić, predsjednik Spoljnotrgovinske komore BiH.

Srbija je sa Turskom okvirno dogovorila bescarinski izvoz od 7.000 tona junetine za 2019. godinu. Nakon što je prethodna kvota iznosila 5.000 tona i ispunjena je za samo četiri do pet mjeseci. Pregovori o povećanju kvote na 10.000 tona biće nastavljeni sredinom 2019. godine.

Pročitajte još...   Ako Hrvatska ne pojednostavi izvoz bh. šljive i krastavca slijedi blokada granica

Istovremeno, u Srbiji je najavljeno povećanje subvencija za uzgajivače tovne junadi.

Shares
Slične objave
Agro vijesti

Ministar Dedić potpisao ugovore za sufinansiranje projekata u poljoprivredi vrijedne 450.000 KM

Agro vijesti

U FBiH nema vakcina i ušnih markica za sitnu stoku