Ukidanje subvencija za obnovljive izvore električne energije? | Agroportal.ba
Agro vijesti

Ukidanje subvencija za obnovljive izvore električne energije?

Sa janurskim računima za struju stigle su duplo veće naknade za obnovljive izvore električne energije. Uz to i informacija da Srpska planira da promijeni dosadašnji sistem podsticanja proizvodnje zelene energije i da naknada, koju plaćaju potrošači, više neće poskupljivati.

Evropska unija zahtijeva što više zelenih giga-vata. Srpska, čini se, još traži model podsticaja koji bi bio i održiv.

Model, prema kome se proizvodnja električne energije iz obnovljivih izvora podstiče iz novčanika građana, mogao bi da bude promijenjen. Incijativa resornog ministarstva je da se zakonodavni okvir promijeni, količina subvencionisane energije smanji. A da se nakanda koju plaćaju građani više ne povećava. U ERS-u objašnjavaju da se predložene izmjene neće odnositi na već zaključene ugovore.

Pročitajte još...   Modernizacija mljekara u BiH se nastavlja

Nije ispunjen plan

Osnovna promjena je da se vjetroelektrane izuzimaju iz sistema podsticaja. Srpska nije u potpunosti ispunila Akcioni plan podsticaja do 2020. godine. Do sada je realizovano oko 60 odsto, s tim što je ispunjen gotovo u potpunosti za solarne, čak 95 odsto, hidro elektrane 80 odsto. Dok u osmogodišnjem periodu nijedna vjetrolelektrana nije izgrađena, niti je bila u sistemu premija.

U skladu sa Zakonom, Regulatorna komisija je nadležna za sprovođenje zakona i sistema podsticaja te je, u tom smislu, dužna da godišnje preispituje nivo garantovanih otkupnih cijena i premija. Procedura preispitivanja nivoa garantovanih otkupnih cijena i premija je trenutno u toku – navode iz Regulatorne komisije za energetiku.

Potencijalni investitori moraće da se prilagode novim pravilima. U Udruženju proizvođača električne energije ističu da nisu protiv promjene sadašnjeg modela podsticanja. Nadaju se izmjenama pri dodjeli koncesija i ispitivanja opravdanosti investicije.

Promjene su moguće prije 2020. godine. Investitori treba da znaju na čemu su, jer odugovalčenje nije dobro – navodi Dragan Јerinić iz ovog udruženja.

Dok potencijalne investitore zanima koliko će biti umanjenje subvencionisanih kilovata, krajnji potrošači brinu da li je ovo posljednje poskupljenje naknade za obnovljive izvore. Važećim Akcionim planom za korišćenje obnovljivih izvora energije predviđeno je da se u ovoj godini proizvođačima zelene energije isplati oko 50 miliona KM podsticaja.

Pročitajte još...   Povećanje cijene struje industrijskim kupcima neće uticati na položaj radnika

Izvor: RTRS.

Shares
Slične objave
Agro oglasiAgro vijesti

Male radnje, velike priče

Agro vijesti

Uzgajivači ribe u RS se žale na nelegalan uvoz