Zašto je proizvodnja duvana neisplativa? | Agroportal.ba
Agro vijesti

Zašto je proizvodnja duvana neisplativa?

Bijeljinski Duvan ove godine planira da otkupi 500 tona suvog duvana. Proizvodnja se smanjuje iz godine u godinu. Nije isplativa ni za poljoprivrednike, ni za organizatore.

Kažu da u Bosni i Hercegovini nema dobre volje da se održi ova proizvodnja. Povećanjem podsticaja iz naplaćenih akciza na cigarete, niti obavezivanjem proizvođača da, na tržištu BiH, moraju prodavati domaći duvan.

AD Duvan prošle godine otkupio je rekordnih 780 tona sirovine, jer su pored Semberije otkup proširili i na Posavinu, pa čak i na dio Federacije BiH. Sušeni duvan se sve teže prodaje. Pod pritiskom multinacionalnih kompanija koje su otkupile i zatvorile domaće fabrike duvana, proizvodnja se gasi.

Proizvodnja duvana vrlo brzo će nestati. Ne samo sa područja Srpske, nego i regiona, jer multinacionalnim kompanijama koje su preuzele sve fabrike cigareta na Balkanu i u Evropi, nije interesantan duvan sa ovih područja – rekao je Svetotar Mihajlović, savjetnik direktora AD Duvan.

Nema dobre volje

Da nema dobre volje za održanjem proizvodnje duvana potvrđuju i zakonska rješenja koja ne donose suštinske promjene.

Kada bi to pratio Zakon o akcizama i kada bi akciza na domaći duvan bila 0,5 KM, a na strane cigarete dvije KM. Onda bi se strani proizvođači i firme trudili da otkupe naš duvan. Samim tim bi porasla cijena našeg duvana i tako bi se štitila domaća proizvodnja – istakao je Marko Mitrović, proizvođač duvana iz Čović Polja.

Mitrovići su za berbu duvana, koji su sadili na čak 18 hektara, kupili i najsavremeniji kombajn. Ali će proizvodnju prepoloviti s obzirom da se ne isplati. Tako razmišlja većina poljoprivrednika.

Pročitajte još...   Godišnja proizvodnja mlijeka u BiH vrijedna 300 miliona KM

Drago Dujović, poljoprivrednik iz Obudovca, kaže da slaba je računica proizvodnje duvana. Te da je na to primoran, jer, kako je rekao, već ima obezbijeđene sušare i mašine. Vrlo teško će se preorijentisati na neku drugu proizvodnju.

Pročitajte još...   Rekordna proizvodnja lubenica u prijedorskim Rasavcima

Ulaganja su velika, pa u rodnim godinama, kada prodaju suvi duvan za 3,5 KM po kilogramu. Proizvođačima ostaje tek ono što dobiju u vidu podsticaja.

To je oko 25 feniga iz republičkog budžeta i 15 feniga podsticaja grada. Јedini prostor za zaradu je povećanje prinosa, ali je i to moguće samo na parcelama koje se navodnjavaju.

Čedo Gotovčević, vršilac dužnosti direktora preduzeća Duvan AD Bijeljina, rekao je da bi poljoprivrednici u Srpskoj i okruženju imali računa u proizvodnji, neophodan je prinos od dvije tone po hektaru. Mada su im i magacini puni, bijeljinski Duvan ovog proljeća na 17 hektara zasnovaće sopstvenu proizvodnju. Cilj im je, kao i poljoprivrednicima koji istrajavaju na sadnji duvana, opstati do nekih boljih vremena, ako ih bude.

Izvor: RTRS.

Shares
Slične objave
Agro vijesti

Poljoprivrednim proizvođačima iz Srebrenika 100.000 KM podrške

Agro vijestiPijačni barometar

Vremenska prognoza za 21.09.2020.