Uvozne mandarine i jagode pune pesticida | Agroportal.ba
Agro vijesti

Uvozne mandarine i jagode pune pesticida

Zbog povećanog sadržaja pesticida, od početka godine u Republiku Srpsku je zabranjen uvoz čak 71,2 tone mandarina i 6.560 kilograma jagoda.

jagoda

Riječ je o više pošiljki pomenutog voća koje su nam namijenile Grčka i Turska. One su, nakon što su otkrivene, uništene.

U Inspektoratu RS naglašavaju da upotreba pesticida nije zabranjena, te da se oni koriste u proizvodnji većine vrsta voća i povrća. S tim da se moraju koristiti dozvoljena sredstva, u dozvoljenim koncentracijama. Te poštivati karenca, odnosno vrijeme koje treba da protekne od tretmana do upotrebe proizvoda.

Nedozvoljena količina pesticida predstavlja jedan od najvećih rizika kada je riječ o ispravnosti voća i povrća. Te njegovoj bezbjednosti za ljudsku upotrebu, nadležni inspektori posebnu pažnju posvećuju proizvodima sezonskog karaktera. To jeste, koji se intenzivnije uvoze u kraćem periodu.

Naglašavaju da se uzorkovanje voća i povrća prilikom uvoza u RS vrši kako bi se utvrdilo da li je isto zdravstveno ispravno i bezbjedno za ljudsku upotrebu.

Jedan od najvećih rizika kod ovih proizvoda, između ostalog, predstavlja i nedozvoljena količina pesticida. Te je upravo to parametar koji se kontroliše putem analiza.

Podsjetimo, u BiH je nedavno donesen Pravilnik o izmjenama i dopunama Pravilnika o maksimalnom nivou ostataka pesticida. U i na hrani i hrani za životinje biljnog i životinjskog porijekla, na prijedlog Agencije za bezbjednost hrane i Uprave za zaštitu zdravlja bilja.

Pročitajte još...   Kakanjski poljoprivrednici će proizvoditi feferone za njemačku kompaniju

Ovaj pravilnik propisuje maksimalno dozvoljene količine ostataka pesticida. One se usklađuju s maksimalnim vrijednostima propisanim u EU. Cilj ovog propisa je osigurati visok nivo zaštite potrošača.

Izvor: SrpskaInfo.

Shares
Slične objave
Agro vijesti

Ministar Dedić potpisao ugovore za sufinansiranje projekata u poljoprivredi vrijedne 450.000 KM

Agro vijesti

U FBiH nema vakcina i ušnih markica za sitnu stoku