Registrom podsticaja do pregleda odobrenih i realizovanih sredstava | Agroportal.ba
Agro oglasiAgro vijesti

Registrom podsticaja do pregleda odobrenih i realizovanih sredstava

poljoprivreda

Cilj uspostavljanja jedinstvenog Registra podsticaja je da se obezbijedi jasan i sveobuhvatan pregled planiranih, odoborenih i realizovanh sredstava za podsticaje privredi Republike Srpske na republičkom i lokalnom nivou.

poljoprivreda

U saopštenju Ministarstva privrede i preduzetništva navodi se da će registar sadržavati podatke o davaocima i implementatorima raspodjele podsticaja. Kao i pravnom osnovu za njihovu dodjelu, izvorima sredstava, vrsti i namjeni podsticaja.

Imaće i informacije kome su i u kom iznosu sredstva dodijeljena. Na taj način bi se osigurala bolja koordinacija i razmjena informacija između institucija koje dodjeljuju podsticaje. Transparentniji uvid u odobrena i dodijeljena sredstva za podsticaje i kvalitetnija statistička osnova za potrebe institucija Srpske. A na osnovu iste i predlaganje mjera za kvalitetniju raspodjelu podsticajnih sredstava.

Na sastanku su bili predstavnici resornih ministarstava, republičkih uprava i upravnih organizacija, Saveza opština i gradova. Kao i Privredne komore i Unije udruženja poslodavaca Republike Srpske.

Pročitajte još...   Javni poziv za prijavu po Programu samozapošljavanja u poljoprivredi na području Brčko distrikta u 2018. godini

Na sastanku se razmatrao prijedlog uredbe o uspostavljanju, sadržaju i načinu vođenja jedinstvenog Registra podsticaja. Te su razmatrani i prijedlozi o konkretnim pratećim obrascima u cilju što efikasnijeg rada i boljih rezultata.

Uspostavljanje Registra podsticaja Republike Srpske, koji se dodjeljuju privredi, predviđeno je Memorandumom o zajedničkim politikama za period 2018-2020. godina. Potpisali su ga Vlada i Unije udruženja poslodavaca Srpske.

Pročitajte još...   Srbijanski NIS želi proizvoditi gas i naftu u BiH

Ovaj dokument je planiran i Programom ekonomskih reformi Republike Srpske za period 2019-2021. godina. Koordinator aktivnosti je Ministarstvo privrede i preduzetništva.

Izrada Registra podrazumijeva izradu pravnog okvira i softverskog rješenja, te kontnuirano ažuriranje podataka. Za izradu njegovog softverskog rješenja pokušaće se obezbijediti donatorska sredstva.

Izvor: SrpskaInfo.

0Shares
Slične objave
Agro vijesti

Solidan prihod ostvaruje tek svaki 12. poljoprivrednik u Srpskoj

Agro vijesti

Uvoz voća i povrća u BiH ove godine veći za 25 miliona KM