Slijedi napad šljivine ose | Agroportal.ba
Agro vijesti

Slijedi napad šljivine ose

Sorte šljiva su, u zavisnosti od lokaliteta, u fazi punog cvjetanja ili precvjetavanja. Za nekoliko dana trebalo bi da uslijedi tretman protiv crne i žute šljivine ose (lat. Hoplocampa minuta i Hoplocampa flava) . Ove štetočine mogu da prouzrokuju opadanje i do 80% tek zametnutih plodova šljiva.

Ose su crne, odnosno, žute boje, a dužina im je oko pet milimetara. Prezimljavaju kao lutka, a u vrijeme cvjetanja ženka polaže jaja u listiće čašice cvijeta šljiva. Već nakon desetak dana, iz jaja izlaze larve koje se ubušuju u mladi plod. Ako se tada ne reaguje šteta je nenadoknadiva, odnosno, čim se na tek formiranom plodu vidi crna tačka koja predstavlja ulaz larve, to je znak da će on da otpadne jer je larva unutar njega zaštićena od insekticida. Larva izgriza meso ploda i za petnaestak dana završava svoj razvoj i zajedno sa plodom, u stadijumu pagusjenice, pada na zemlju u kojoj prezimljava.

Pročitajte još...   Čudna sprava zaludjela voćare u Srbiji

Mjere borbe protiv šljivine ose – upotrebe insekticidi i to na bazi dimetoata, cipermetrina, tiakloprida, fosalona. Najvažnije je pogoditi vrijeme tretmana šljiva i to  ako se tretman obavi u vrijeme precvjetavanja. Treba  voditi računa o pčelama koje posjećuju cvjetove i u vrijeme precvjetavanja, zato je poželjno obavjestiti pčelare u blizini da drže pčele zatvorene u košnicama barem dva dana.

Pročitajte još...   Dodatna sredstva za Semberske poljoprivrednike iz gradskog budžeta

Od alternativnih mjera može se koristiti kaolinska glina koja ima osobinu da iritira tijelo larve prilikom prelaska u mladi plod.

Shares
Slične objave
Agro vijesti

Prvi međunarodni kongres živinarstva/peradarstva iduće godine

Agro vijesti

Cijena proizvodnje hrane raste - prijeti li nam nestašica povrća?