Petak , 21 Februara 2020
Početak / Agro vijesti / Slijedi napad šljivine ose

Slijedi napad šljivine ose

Sorte šljiva su, u zavisnosti od lokaliteta, u fazi punog cvjetanja ili precvjetavanja. Za nekoliko dana trebalo bi da uslijedi tretman protiv crne i žute šljivine ose (lat. Hoplocampa minuta i Hoplocampa flava) . Ove štetočine mogu da prouzrokuju opadanje i do 80% tek zametnutih plodova šljiva.

Ose su crne, odnosno, žute boje, a dužina im je oko pet milimetara. Prezimljavaju kao lutka, a u vrijeme cvjetanja ženka polaže jaja u listiće čašice cvijeta šljiva. Već nakon desetak dana, iz jaja izlaze larve koje se ubušuju u mladi plod. Ako se tada ne reaguje šteta je nenadoknadiva, odnosno, čim se na tek formiranom plodu vidi crna tačka koja predstavlja ulaz larve, to je znak da će on da otpadne jer je larva unutar njega zaštićena od insekticida. Larva izgriza meso ploda i za petnaestak dana završava svoj razvoj i zajedno sa plodom, u stadijumu pagusjenice, pada na zemlju u kojoj prezimljava.

Mjere borbe protiv šljivine ose – upotrebe insekticidi i to na bazi dimetoata, cipermetrina, tiakloprida, fosalona. Najvažnije je pogoditi vrijeme tretmana šljiva i to  ako se tretman obavi u vrijeme precvjetavanja. Treba  voditi računa o pčelama koje posjećuju cvjetove i u vrijeme precvjetavanja, zato je poželjno obavjestiti pčelare u blizini da drže pčele zatvorene u košnicama barem dva dana.

Od alternativnih mjera može se koristiti kaolinska glina koja ima osobinu da iritira tijelo larve prilikom prelaska u mladi plod.

Autor Resor za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi RS

Avatar

Provjerite takođe

Drvenar ponovo napada jabuke i šljive

Najezda biljnog drvenara, prema procjenama stručnjaka, ovog proljeća u RS zahvatila je između pet i …