Bruceloza na imanju Naske Lejlića iz Palanke kod Brčkog | Agroportal.ba
Agro vijesti

Bruceloza na imanju Naske Lejlića iz Palanke kod Brčkog

U stadu ovaca Naska Lejlića iz Planke kod Brčkog pojavila se bruceloza. Radi se ispitivanja na kju groznice.

Stado je u karantinu, a nadležni tvrde da nema opasnosti po stanovništvo.

Utvrđuje se prisustvo bolesti. Prijava je bila u februaru i od tada inspekcija radi na utvrđivanju činjenica i uklanjanju životinja koje su bolesne. Uzeto je 260 uzoraka krvi koji su poslane na analizu na kju groznicu. Ranije je utvrđena pojava bruceloze. Postupak je u toku, stado je stavljeno u karantin i inspekcija radi u skladu sa svojim nadležnostima.

Rekao je Franjo Stjepanović, v.d. glavnog inspektora nakon što je o slučaju bruceloze informisao Vladu Brčko distrikta.

Lejlić kaže da je imao stado od 400 ovaca koje je u januaru počeo da janji kada je primijetio da nešto nije u redu.

Imao sam velike gubitke, znalo se u danu izjaloviti devet ovaca. Tražio sam savjete od stručnih ljudi i veterinara, ali nisam ih mogao dobiti. Na svoju inicijativu izvadio sam pet uzoraka krvi i poslao na analizu u privatnu laboratoriju u Bijeljinu odakle sam dobio nalaz da su ovce bolesne od bruceloze. Veterinarski inspektorat me upozorio da sam napravio krivično djelo, da to nisam smio da uradim.

Dodaje da su nakon njegove žalbe došli veterinarski inspektori i uzeli uzorke krvi 50 ovaca.

Radili su nalaze na kju groznicu. Brucelozu niko nije ni spominjao, a i ja sam od nje obolio. Zbog nesporazuma smo došli i do suda. Oni tvrde da je kju groznica, a od čega sam ja brucelozan ako nije bruceloza. Tražio sam da prestanu testiranje nakon što sam plato troškove za testiranje 50 ovaca.

Testirali ovce

Objašnjava da su nakon toga testirali još 70 ovaca na kju groznicu, brucelozu i ispitivali hranu i da je od 120 testiranih ovaca bruceloza nađena kod 38 ovaca od kojih je 31 eutanazirana.

Sve troškove su pisali na mene. Uzeli su opet 260 uzoraka. Čekam nalaz i ne sporim da pobiju ovce ako su bolesne.

Lejlić odgovornom smatra Veterinarsku stanicu jer sve ovce nisu vakcinisane zbog nedostatka ušnih markica.

Nisu sve vakcinisane. Ja sam sve ovce prijavljivao i pitam zašto nemaju markice kada mi trebaju. Za tri godine sam samo 70 komada markirao –

Lejlić štetu procjenjuje na 60.000 KM.

Pročitajte još...   Ovčarstvo nije obični posao, već ljubav

U Veterinarskoj stanici nisu komentarisali ovu tvrdnju ali su poručili da je postupak u toku i da ispituju stado na zonoze, kju  groznici i da se rezultati očekuju sljedeće sedmice.

Nadležni tvrde da je kompletan slučaj još uvijek u proceduri i da ne treba prejudicirati.

Pročitajte još...   Bruceloza u Srpskoj pod kontrolom, za FBiH se ne garantuje?

Zoran Gajić, šef odjeljenja za poljoprivredu šumarstvo i vodoprivredu, u okviru kojeg djeluje Veterinarska služba, kaže da će nakon svih ispitivanja sve činjenice o pojavi bruceloze i kju grozinice biti predočene nadležnim organima i javnosti.

Ko nadoknađuje štetu

Prema podacima Odjeljenja za poljoprivredu u stadima poljoprivrednika Brčko distrikta je oko 10.000 ovaca, a njihov uzgoj se podstiče sa 60 KM po grlu.

Naknada štete koja nastane uslijed bolesti zavisi od toga šta je uzrokovalo njenu pojavu. Ako se utvrdi da je postojala nepravilnost u držanju stoke šteta ide na teret vlasnika stada, a ako je brigu vodila ovlaštena veterinarska stanica onda bi naknadu štete treba snositi nadležno odjeljenje, pojasnio je Franjo Stjepanović, v.d. glavnog inspektora.

Izvor: SrpskaInfo

Shares
Slične objave
Agro vijesti

Novo pakovanje i veći oktup šljiva iz sjeveroistočne BiH

Agro vijesti

Povrtari zahtijevaju veće subvencije