Traže brendiranje krajiškog meda | Agroportal.ba
Agro vijesti

Traže brendiranje krajiškog meda

med

Savez udruženja pčelara Unsko-sanskog kantona pokrenuo je aktivnosti u vezi sa stvaranjem brenda – krajiški med, kako bi se pčelarska proizvodnja na ovim prostorima podigla na viši nivo.

med

Ovo je naš glavni zadatak u budućem periodu jer smatramo da ćemo na taj način pomoći pčelarstvu u svim njegovim segmentima. Tako ćemo zaštititi naš med, podići njegov kvalitet i cijenu.

Izjavio je Hajrudin Šabić, predsjednik ovog udruženja.

Pojašnjava da je to i jedan od načina borbe protiv patvorenog meda, kojeg je sve više na tržištu, čime se ugrožava  pčelarstvo.

Pročitajte još...   Niko ne otkupljuje kozje mlijeko

Šabić ističe da pčelari u USK proizvode najkvalitetniji med u BiH, što pokazuju laboratorijske analize, te mnogobrojne nagrade i priznanja koje redovno donose sa domaćih i međunarodnih takmičenja.

Pčelarskoj proizvodnji na ovim prostorima pogoduju čista priroda i ogromne površine šuma, kojima je naročito bogat ovaj kraj. To pčelama garantuje kvalitetnu ispašu. Svi preduslovi za intenzivniji razvoj pčelarstva postoje i treba da ih iskoristimo.

Dodaje da su za ovaj projekat aplicirali kod domaćih i međunarodnih institucija, od kojih očekuju finansijsku podršku.

Pročitajte još...   Prerađivačka industrija u minusu

Jedini brendirani pčelarski proizvod iz USK do sada je – kestenov med Cazinske Krajine. Koji je upisan u registar Svjetskog instituta za intelektualno vlasništvo, sa sjedištem u Ženevi. Time je dobio i međunarodnu oznaku kojom se garantuje njegova originalnost.

Prema procjenama, na području USK ima više od 2.000 pčelara koji proizvode značajne količine visokokvalitetnog meda i drugih pčelarskih proizvoda.

Izvor: Nezavisne

0Shares
Slične objave
Agro vijesti

Nove tehnologije na novosadskom poljoprivrednom sajmu - Dronovi, roboti, električna vozila...

Agro vijesti

Za nabavku bjeloruskih traktora šest miliona KM