Semberski povrtari i fabrika “Sava” osnovali klaster | Agroportal.ba
Agro oglasiAgro vijesti

Semberski povrtari i fabrika “Sava” osnovali klaster

Semberski povrtari i Prehrambena industrija “Sava” iz Bijeljine osnovali su klaster u koji će se uključiti i poljoprivrednici iz 10 opština regije. Sve to u cilju unapređenja proizvodnje voća i povrća i bolje saradnje sa fabrikom.

Formiranje klastera, spas je i za poljoprivredne proizvođače i fabriku Sava. Ovim vidom udruživanja, proizvođačima će biti obezbijeđeno 50 odsto sredstava ukupne investicije za proizvodnju, kao i siguran otkup, a fabrika će dobiti dovoljno domaće sirovine za preradu. Cilj je da se dodatno osnaži primarna proizvodnja, ali i prerađivački sektor.

Razvijati samo primarnu proizvodnju a ne razvijati paralelno i prehrambenu industriju koja treba da preuzme te proizvode primarne proizvodnje je besmisleno, tako da ćemo mi u budćem periodu posebnu pažnju posvetiti tom sektoru – 

Izjavio je ministar poljoprivrede Srpske Boris Pašalić.

Pročitajte još...   Ko obrađuje njive propalih zadruga?

Poljoprivredni proizvođači koji sa fabrikom sklope ugovor o proizvodnji i otkupu imaće subvenciju za repromaterijal. 40 odsto investicije obezbijediće resorno ministarstvo, a 10 odsto lokalne zajednice.

Ostalih 50 odsto koje treba da plate za repromaterijal, pesticide herbicide, sjemena, vještačka đubriva, mogu da predaju u sirovini, odnosno svom proizvodu.

Naglasio je direktor “Save” Stevo Filipović i dodao da će fabrika izmiriti troškove dobavljaču.

To je velika pomoć poljoprivrednicima, jer u ovoj proizvodnji, startna ulaganja su izuzetno velika.

Ima mnogo poljoprivrednika koji u startu ne mogu da isfinansiraju sve. Da bi bili stabilni prinosi moraju da budu i stabilna ulaganja. Bitno je da tokom cijele proizvodnje, kako mi kažemo, ne škripi.

Benefit od klastera imaće poljoprivrednici već na početku proizvodnje. Ove godine se kasni, jer su povrtari završili sjetvu prije formiranja klastera, ali će sredstva koristiti za nabavku ambalaže, hemikalija i đubriva. Sve što se ne potroši u ovoj godini, ostaće za finansiranje proizvodnje u narednoj.

Pročitajte još...   Pašalić: Nastavak podrške proizvođačima i prerađivačima

Izvor: RTRS

Shares
Slične objave
Agro vijesti

Cijena proizvodnje hrane raste - prijeti li nam nestašica povrća?

Agro vijesti

Završena kontrola: Mljekare moraju sniziti cijenu mlijeka