Uz Savu kod Domaljevca i Šamca uzgajaće stoku na ekološki način | Agroportal.ba
Agro vijesti

Uz Savu kod Domaljevca i Šamca uzgajaće stoku na ekološki način

Pašnjaci na kojima će stoka biti uzgajana na ekološki održiv način uskoro će biti završeni u okruženju močvara uz rijeku Savu kod Domaljevca i Šamca, kazali su u Društvu za istraživanje i zaštitu biodiverziteta (DIZB).

Proteklih dana u okruženju močvara uz rijeku Savu kod Domaljevca i Šamca krčeni su korov i zapuštene parcele, a formirani su i vlažni pašnjaci na kojima će se uzgajati stoka na ekološki održiv način, a time obnoviti i zaštititi vrijedni travnati eko-sistemi ovog područja.

Kako su naveli, ovo je nastavak aktivnosti u sklopu projekta “Revitalizacija livada i pašnjaka na području kompleksa Tišina i Odmut”, koji sprovode DIZB i Udruženje “Naše ptice”, a uz pomoć njemačke fondacije “Euronatur”.

Pročitajte još...   Na bari Tišina održano takmičenje u lovu ribe udicom na plovak

Kroz ovaj projekat, ističu u DIZB-u, izabrano je domaćinstvo Slavka Blažanovića, povratnika iz Grebenica, kome će i biti donirani oprema, materijal i stoka, te će biti vršeno besplatno uređenje imanja.

Opština Domaljevac – Šamac ustupila je na korištenje površinu od četiri hektara za ovaj projekat, a projekat podržava i opština Šamac.

Jovica Sjeničić, koordinator projekta, ovom prilikom je izjavio da je nakon proglašenja zaštićenog područja “Tišina i Odmut” cilj ovog projekta da obnovi eko-sisteme.

Cilj je takođe i da poboljša i razvije ovo područje, tako da ono kao prirodno područje služi za neke djelatnosti koje ne štete prirodi, a to je u ovom slučaju slobodno pašarenje na vlažnim travnjacima koji su jako važni za očuvanje biološke raznovrsnosti.

Izvor: Nezavisne

Shares
Slične objave
Agro vijesti

Trebinjski pčelari rasprodali zalihe meda

Agro vijesti

Isplaćene premije za interventni otkup svinja