Uzalud sijali pšenicu, žetvom neće zaraditi | Agroportal.ba
Agro vijesti

Uzalud sijali pšenicu, žetvom neće zaraditi
Ovogodišnji prihodi proizvođača pšenice u RS biće dovoljni samo da pokriju troškove sjetve, a podsticaji će biti jedina njihova zarada, ocjenjuju u Ministarstvu poljoprivrede RS, piše srpskainfo.

Istovremeno, u Ministarstvu smatraju da bi proizvođači malina, uprkos problemima, trebalo da zarade dovoljno ne samo da plate troškove, već i za dalje investicije i potrošnju.

Stručne službe Ministarstva procjenjuju da će prosječan prinos pšenice roda 2018. godine biti oko 4,5 tona po hektaru. Ukupno proizvedene količine koje se mogu očekivati iznose oko 212.512 tona, dok se ukupna vrijednost proizvodnje očekuje u iznosu od oko 53 miliona KM, navodi se u informaciji o stanju u poljoprivrednoj proizvodnji koju je nedavno razmotrila Vlada RS.

Samo 15 odsto kvalitetnog žita

Po podacima Ministarstva, žetva pšenice je završena na oko 70 odsto zasijanih površina, a kvalitet one čija žetva je počela krajem juna i u julu,  veoma je loš i uglavnom ne zadovoljava ni minimalne uslove kvaliteta. Na to su uticali i loši vremenski uslovi. Procjene su da maksimalno 15 odsto ovogodišnjeg roda pšenice ima kvalitet neophodan za mlinsko-pekarsku industriju.

Trenutna otkupna cijena pšenice je od 0,23 do 0,27 KM po kilogramu, u zavisnosti od kvaliteta zrna, navode u Ministarstvu, te dodaju da su troškovi ovogodišnje sjetve bili 1.100 KM po hektaru.

Stučnjaci konstatuju i da je u voćarstvu proizvodnja maline najviše pogođena tržišnim oscilacijama i odnosima ponude i traženje, a da su ukupni ostvareni rezultati i ove godine ispod očekivanih. To je, ističu, više posljedica pada otkupne cijene, nego slabih prinosa zbog lošeg vremena.

U proizvodnji maline došlo je do pada prinosa od oko 20 odsto, te do pada cene od 20 odsto u odnosu na prošlu godinu, što je kao rezultat dalo ukupno umanjenje prihoda po hektaru od oko 35 odsto, navode u Ministarstvu.

Stojanović: Nema zarade od maline

Proizvođači malina u regiji Birač, gdje više od 2.000 porodica živi od uzgoja ovog voća, međutim, ne slažu se sa konstatacijom Ministarstva da ove godine mogu biti zadovoljni i da će biti na dobitku.

Mi se nadamo da će otkupna cijena biti takva da budemo na dobitku, ali ako bude isplata po cijeni koja je za sada nagovještena, možemo biti samo u minusu. Proizvodnja kilograma maline košta 1,8 KM, a priča se o otkupnoj ceni od 1,4 do 1,5 KM. Računica je jasna: tu nema zarade. Prošle godine smo već bili na gubitku, zbog čega nam je iz Ministarstva obećano da će podsticaji ove godine biti fiksno 40 feninga po kilogramu. Ako to bude tako, taj novac nam može biti dovoljan samo da se pokriju troškovi proizvodnje, ali ne i za neku zaradu, kaže Ivan Stojanović, jedan od najvećih i najuspješnijih malinara u regiji Birač i predsjednik UO Udruženja malinara „Vilamet“.

Usorac: Ucjene i uvoz

Predsjednik udruženja poljoprivrednih proizvođača-mljekara u RS Vladimir Usorac kaže da je ove godine problem s pšenicom i to što je pao kvalitet, zbog lošeg vremena, ali i „ucjene otkupljivača koji ne kupuju prvo domaću pšenicu“, već dosta uvozne. On je nedavno upozorio i da bi, zbog niskih otkupnih cijena pšenice, mogla doći u pitanje i jesenja sjetva. Po trenutnim cijenama, kaže, malo ko ima računicu da sije pšenicu.

Shares
Slične objave
Agro vijesti

Reakcije na planirani agrarni budžet Republike Srpske

Agro vijesti

Poljoprivrednici semberije najavljuju proteste (VIDEO)