Uzavrele strasti na relaciji Mirjanić – Šarović, drugi dio, ko je "sredio dozvolu" za jabuke? | Agroportal.ba
Agro vijesti

Uzavrele strasti na relaciji Mirjanić – Šarović, drugi dio, ko je “sredio dozvolu” za jabuke?

Nastavlja se “prepucavanje” na relaciji Mirjanić – Šarović, izborna je godina, uspjesi i porazi se ističu… pravi obračun tek slijedi.

Sastanak sa voćarima

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara BiH Mirko Šarović iznio je podatak da je na rusko tržište iz Srpske već otpremljeno 400 tona jabuke ranih sorti, a da će ukupna vrijednost izvoza u Rusiju dostići 100 miliona KM, piše rtvbn.

Nastojali smo da postignemo saglasnost sa voćarima u vezi sa potezima ključnih institucija u lancu izvoza, te da omogućimo da ovaj posao bude u interesu za one koje se bave ovim sektorom, a nipošto za pojedince manipulante koji su zloupotrebili ovaj proces, jer smo šest mjeseci bili bez izvoza u Rusku Federaciju, rekao je ministar Šarović.

Procedure se moraju poštovati, istakao je ministar Šarović, jer se ne smije ponoviti loše iskustvo kada je uvoz zaustavljen pola godine zbog neodgovornih pojedinaca.

Rekordna godina

Voćari iz Potkozarja, gdje je proizvodnja voća rekordna u Republici Srpskoj, kazali su Mirku Šaroviću, ministru spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara BiH, te predstavnicima Uprave BiH za zaštitu zdravlja bilja, da postoje svi uslovi da ova godina bude uspješna. Potrebno je otkloniti manje probleme i ispoštovati jasne
izvozne procedure.

Tražimo da se sertifikati i potrebna dokumentacija daju na granicama koje su ovlašćene za izvoz. To je jedan od najvećih problema koje imaju izvoznici u Republici Srpskoj i BiH, pošto se nekoliko dana čeka papirologija. Ove godine je natprosečan rod i možemo da izvezemo desetine hiljada tona, izjavio je Dragoja Dojčinović iz Udruženja voćara Republike Srpske.

Poslije apela u medijima, voćari su riješili i nedostatak berača.

Pročitajte još...   Izvoz u Kinu za proizvode iz Srbije, svinjetina, mlječni proizvodi, jabuke i kukuruz

Zaključak

Ukoliko bude nabavljena ambalaža, te pojednostavljena procedura izvoza u Rusiju, ova sezona mogla bi da obezbijedi dobru zaradu voćarima u Republici Srpskoj, zaključci su sa sastanka koji je održan između proizvođača voća i institucija BiH u Trebovljanima kod Gradiške.

Odgovor iz Ministarstva poljoprivrede RS

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske saopštilo je da je Vlada Srpske snažnim podsticanjem voćarstva podigla proizvodnju na 102.000 tona, sa ukupnom vrijednošću od 178 miliona KM u periodu od 2013. do 2017. godine i voćare raznim podsticajnim mjerama pripremila da mogu izvoziti svoje proizvode, baš kao i u slučaju mljekara, prenose nezavisne.

Zasluge idu predsjedniku RS

Reagujući na izjavu ministra spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirka Šarovića uoči sastanka sa izvoznicima voća, koji je zasluge za ponovni izvoz u Rusiju pripisao angažmanu Ministarstva na čijem je čelu, iz Ministarstva poljoprivrede poručuju Šaroviću da bi morao znati i da BiH ne bi imala nikakvu prohodnost proizvoda prema Rusiji da predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik nije obezbijedio upravo te izvozne kanale, preko Republike Srpske.

Zato niko nema pravo, a posebno ne Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH, da sebi pripisuje zasluge za izvoz voća u Rusiju, kada brojke govore da izvoz voća iz Republike Srpske ima kontinuiran rast, te da je u 2017. godini on bio za 52 odsto veći u odnosu na petogodišnji prosjek, naglašavaju iz Ministarstva poljoprivrede.

U saopštenju se ističe da je Vlada Srpske u posljednjih nekoliko godina investirala znatna sredstva u voćarskom sektoru, pa je tako samo u periodu od 2013. do 2017. godine uloženo oko 22 miliona KM ili prosječno godišnje oko pet miliona KM, s ciljem da se poboljša domaća ponuda i obezbijedi izvoz.

Pročitajte još...   Vodenica čiji točak ne staje već devet decenija

Iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske poručuju da bi zajedničke institucije BiH, u ovom slučaju Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH, trebalo više da se bave uređenjem spoljnotrgovinskog poslovanja, koje postaje limitirajući faktor za mnoge privredne subjekte, a posebno agrarni sektor.

Shares
Slične objave
Agro vijesti

Pod trebinjskim platanima se predstavili domaći poljoprivredni proizvođači

Agro vijestiPijačni barometar

Vremenska prognoza za 28.09.2020.