Uzgajivači ribe u RS se žale na nelegalan uvoz | Agroportal.ba
Agro vijesti

Uzgajivači ribe u RS se žale na nelegalan uvoz

Nelegalan uvoz ribe iz susjednih zemalja, Srbije i Hrvatske, dovodi proizvođače ribe u RS u nezavidan položaj. Ovakva pojava se mora osujetiti, jer znatno sprječava razvoj ribarstva u RS, zaključeno je na sastanku Grupacije udruženja “Uzgoj, ulov i promet ribe”, održanog u Trebinju.

Predsjednik područne Privredne komore Banjaluka Goran Račić je rekao da se domaćim proizvođačima ribe mora omogućiti ravnopravna tržišna utakmica, da se u narednom periodu proizvodnja vrati na nivo prethodnih godina.

On je dodao da je ovaj problem doveo do pada proizvodnje šarana .

Naredne sedmice ćemo razgovarati  sa Upravom za indirektno oporezivanje BiH, inspektoratom i Graničnom policijom BiH kako bi osujetili takve anomalije na domaćem tržištu, istakao je Račić.

On je naveo da je jedan od ciljeva ovakvih sastanaka da se čuju prijedlozi proizvođača ribe za predstojeći program ekonomskih reformi koji će se krajem godine naći pred poslanicima Narodne skupštine RS.

Sa proizvođačima razgovaramo o tome  šta ograničava njihovu proizvodnju, kakva je proizvodnja u epidemiji virusa korona i kako su na njih uticale mjere Vlade RS i šta je potrebno uraditi u narednm periodu da bi se zadržao broj zaposlenih i nivo proizvodnje, rekao je Račić.

On je najavio da bi se moglo otvoriti rusko tržište za izvoz ribe, jer je tržište BiH malo za domaće proizvođače.

Pročitajte još...   Dašnica bogatija za 300 kilograma šarana

Proizvođači ribe smatraju da su problemi u proizvodnji šarana i visoka cijena te vrste ribe u maloprodaji, te da se problemi u ribogolištima moraju forumulistai kako bi se krenulo u njihovo rješavanje.

Na sastanku u Trebinju za predsjednika Grupacije, koja djeluje pri Privrednoj komori RS, izabran je Zoran Tepić, direktor firme “Tropik ribarstvo”, a za potpredsjednika Predrag Jugović iz firme “Ribarstvo” iz Broda.

Pročitajte još...   Ugljevik postaje oaza za stočarstvo

Autor: Dubravka Čolović

0Shares
Slične objave
Agro vijesti

Solidan prihod ostvaruje tek svaki 12. poljoprivrednik u Srpskoj

Agro vijesti

Uvoz voća i povrća u BiH ove godine veći za 25 miliona KM