Nastavak inicijative za izvoz crvenog mesa u EU | Agroportal.ba
Agro vijesti

Nastavak inicijative za izvoz crvenog mesa u EU

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac razgovarao je u Sarajevu sa šefom Delegacije EU u BiH i specijalnim predstavnikom EU u BiH Johanom Satlerom (Johann Sattler) o mogućnosti izvoza crvenog mesa iz BiH u EU. Sastanku je prisustvovao i direktor Kancelarije za veterinarstvo BiH Ljubomir Kalaba.

Sastanak u zgradi Delegacije EU u BiH uslijedio je nakon što je 7. septembra 2020. godine Kancelarija za veternarstvo BiH u saradnji sa Ministarstvom spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH dostavila Evropskoj komisiji odgovor na upitnik o izvozu crvenog mesa iz BiH u EU.

Ambasador Satler pozdravio je ispunjavanje upitnika za izvoz crvenog mesa u EU, a kojeg je Evropska komisija dostavila BiH prije dvije godine, te istakao da je to dobar početak za dalje aktivnosti. Informisao je ministra Košarca da je Evropska komisija dostavila 14 dodatnih pitanja u vezi sa izvozom crvenog mesa, te izrazio očekivanje da će nadležne institucije u BiH u što skorijem roku dostaviti adekvatne odgovore. Ministar Košarac izrazio je nadu da će i institucije EU biti agilne, nakon što BiH odgovori na dodatna pitanja iz upitnika za izvoz crvenog mesa.

Pročitajte još...   Voće "krenulo" za EU, Hrvatska uvažila zahtjeve

Ministar Košarac i ambasador Satler razmijenili su mišljenja i o mogućnosti izvoza konzumnih jaja iz BiH na tržište zemalja članica EU. Istaknuto je da je potrebno poboljšati realizaciju plana kontrole salmonele za BiH, te je ministar Košarac najavio da će u narednom periodu održati sastanak sa nadležnim institucijama iz Republike Srpske i Federacije BiH kako bi se razgovaralo o službenim kontrolama u cilju efikasnog rješavanja ovog problema.

Pročitajte još...   Realizacija projekta samozapošljavanja u poljoprivredi

Ambasador Satler naglasio je i važnost skorog usvajanja strateškog okvira za turizam, kao jednog od najviše pogođenih sektora usljed posljedica pandemije COVID-19.

Shares
Slične objave
Agro vijesti

Republika Srpska: Objavljen javni poziv za kapitalne investicije

Agro vijesti

Održana skupština Asocijacije uzgajivača matica kranjske rase pčela ''Carnica''