Gdje i kome prodati tržišne viškove mesa, ako ih uopšte ima? (VIDEO) | Agroportal.ba
Agro vijesti

Gdje i kome prodati tržišne viškove mesa, ako ih uopšte ima? (VIDEO)

Zahtjev proizvođača tovne junadi i svinja da se uvođenjem carina za meso uvezeno iz EU zaštite domaći proizvođači, ugrozio bi izvoz iz BiH drugih poljoprivrednih proizvoda, poput mlijeka i peradi, saglasni su i u Ministarstvu poljoprivrede Srpske i u Ministarstvu spoljne trgovine BiH. Pozivaju proizvođače i prerađivače mesa da se dogovore o otkupnoj cijeni žive stoke.

Na uvoz mesa bez carina obavezuje Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju potpisan još 2008. godine. Јednostrano uvođenje carina dovelo bi do recipročnih mjera, poručuje ministar spoljne trgovine BiH Staša Košarac.

Ministarstvo ne može donijeti mjere ograničenja niti zabrane uvoza, ne može kršiti pravila Sporazuma i pravila Svjetske trgovinske organizacije. U EU izvozimo mlijeko i piletinu, a otvoreni su pregovori i za crveno meso, što bi značilo da bi donošenje takvih mjera imalo domino efekat, kaže Košarac.

Nakon inicijative Ministarstva spoljne trgovine da domaći mesoprerađivači otkupe tržišne viškove mesa u BiH, ispostavilo se da te količine nisu velike, pa čak je iz resornog ministarstva u Federaciji konstatovano da ih i nema. Kod otkupa domaćeg mesa očito, problem je cijena.

Pročitajte još...   Košarac uskoro sa Satlerom o otvaranju tržišta EU za meso iz BiH

Proizvođači su istakli da za otkup tovne junadi traže 4,5 KM, a tovnih svinja 3,2 KM po kilogramu žive vage. Da li je to moguće postići kada znamo da su cijene u Evropi daleko ispod tih cijena, rekao je pomoćnik ministra poljoprivrede Republike Srpske Zoran Maletić.

Ni entitetska, a ni Ministarstvo spoljne trgovine BiH ne smatraju da je vrijeme za raspakivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju ili ugovora sa zemljama članicama Cefte. Nisu spremni nametati ni otkupnu cijenu žive stoke, a proizvođače i mesoprerađivače pozivaju na dogovor.

Pročitajte još...   Otvoreno pismo Saveza udruženja poljoprivrednih proizvođača RS: Otkupna cijena junadi za marku niža od proizvođačke

Košarac kaže da ministarstvo na čijem je čelu nema zakonsku osnovu da definiše cijenu, te da je to dogovor između primarnih proizvođača i mesoprerađivača.

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa ne može, po zakonu, donijeti nikavku mjeru ograničenja niti zabrane. Ne želim da kršim zakone niti mogu da kršim međunarodne ugovore BiH, istakao je Košarac.

Miletić poziva na pronalaženje kompromisnog rješenja.

Kroz interventni otkup, Vlada Republike Srpske uložila je 5,2 miliona KM, a kroz ulaganja u infrastrukturu za stočarsku proizvodnju još najmanje 1,3 miliona KM.

Izvor: RTRS

0Shares
Slične objave
Agro vijesti

Kombajn ispisao istoriju: Prvi put stigao u selo u BiH

Agro vijesti

Minić sa delegacijom Podlaskog Vojvodstva u Poljskoj o saradnji