Proizvođači i prerađivači junadi moraju da se dogovore | Agroportal.ba
Agro vijesti

Proizvođači i prerađivači junadi moraju da se dogovore

Izvoz meso
Između prerađivača i proizvođača tovnih junadi i svinja u BiH postoji animozitet, zbog čega je nemoguće postići dogovor o realnoj cijeni mesa i to je trenutno najveći problem.

Istakao je to juče pomoćnik ministra za poljoprivredu, prehrambenu industriju i ruralni razvoj Republike Srpske Zoran Maletić i dodao da ministarstvo podržava napore ministra spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staše Košarca na rješavanju ovih problema.

Prema njegovim riječima, Ministarstvo poljoprivrede smatra da se može postići fer i realan dogovor između proizvođača i prerađivača o cijeni mesa te da bi time bili riješeni i problemi tržišnog viška.

Na sastanku koji je u ponedjeljak održan u Ministarstvu spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara, a na kojem su prisustvovali predstavnici entitetskih ministarstava, kao i proizvođača i prerađivača mesa iz RS i FBiH, Maletić je naglasio da problem nije tržišni višak već cijena mesa.

Na tom sastanku mesoprerađivači su ponudili da otkupe sav višak u Srpskoj i FBiH. Međutim, proizvođači su istakli da za otkup tovne junadi traže 4,5 KM, a tovnih svinja 3,2 KM po kilogramu žive vage. Da li je to moguće postići kada znamo da su cijene u Evropi daleko ispod tih cijena, kazao je Maletić.

Cijena živih svinja u Njemačkoj je, istakao je Maletić, 1,10 evra za kilogram. On je podsjetio da su na tom sastanku pozvali proizvođače i prerađivače da nađu kompromisno rješenje.

Na sastanku je čak predlagano da se utvrdi koje su to najviše cijene po kojima prerađivači mogu da otkupe, a koje su najniže po kojima proizvođači mogu da prodaju meso, rekao je Maletić i istakao da ministarstvo ne može toliko uticati na cijenu, jer je to pitanje prodavca i trgovca.

Trenutno tržišni višak postoji, ali je, kaže Maletić, minimalan.

Smatram da se može postići cijena oko 2,5 KM za tovne svinje ili 3,8 KM za tovnu junad, kao i da bilo kakav sukob između proizvođača i prerađivača neće donijeti ništa dobro, rekao je Maletić.

On smatra da rješenje nije uvođenje prelevmana, carina ili nekih drugih zaštitnih mjera, što predlažu proizvođači mesa, jer bi se time narušili potpisani međunarodni sporazumi, ali i domaće stanovništvo u vrijeme pandemije korona virusa dovelo u opasnost nestašice mesa, mlijeka i prerađevina, imajući u vidu resurse i kapacitete koje trenutno imamo.

Pročitajte još...   Pančićeva omorika pred izumiranjem
Mjere

Zoran Maletić je podsjetio da je Vlada RS u ovoj godini samo u interventni otkup tovne junadi i svinja uložila 5,2 miliona KM da bi pomogla poljoprivrednim proizvođačima da nastave proizvodnju.

U januaru za otkup izdvojena su 2,2 miliona KM i dodatna tri miliona KM za otkup koji je završen 30. oktobra. Osim toga, u kapitale investicije i izgradnju objekata za stočarsku proizvodnju uložen je milion KM, dok je 1,3 miliona KM uloženo u nabavku opreme za te stočarske objekte. Ukupno je u ovoj godini uloženo oko 7,5 miliona KM u stočarsku proizvodnju, naglasio je Maletić.

Izvor: Glas Srpske

0Shares
Slične objave
Agro vijesti

Na policama marketa sve više domaćeg povrća

Agro vijesti

Temperature blizu 40-og podioka, poljoprivrednici strahuju od posljedica