Žene poljoprivrednice protiv korone | Agroportal.ba
Agro vijesti

Žene poljoprivrednice protiv korone

UN Women u BiH provodi kampanju “Hvala vam, heroine”, s ciljem da pruži podršku i iskaže zahvalnost ženama koje učestvuju u odgovoru na pandemiju COVID-19, ali i da ukaže na rodni aspekt pandemije.

Kampanja kroz priče uspješnih žena podsjeća na ključni doprinos žena u prevazilaženju krize izazvane pandemijom.

Jedna od takvih žena je i Drena Đukić, viša stručna saradnica za zadrugarstvo pri Ministarstvu poljoprivrede RS.

Kako kažu u UN Women u BiH, kroz profesionalni, ali i privatni angažman, Drena aktivno, i u vremenu pandemije, doprinosi jačanju položaja žena u ruralnim područjima.

Ministarstvo finansira poslovne aktivnosti udruženja žena u ruralnom području, a pružamo i podršku pri otkupu poljoprivrednih proizvoda. U saradnji sa UN Women u BiH realizujemo obuke žena i omogućavamo im da stečena znanja i praktično primijene. Naš prioritet su žene koje žive na selu u otežanim ekonomskim i socijalnim uslovima.

Kaže Drena.

Pročitajte još...   Vremenska prognoza za 23.09.2020.

Drena živi u Ribniku na porodičnom imanju i u slobodno vrijeme se sa porodicom bavi poljoprivredom, a tokom pandemije COVID-19 to se pokazalo itekako korisnim.

Na porodičnom imanju proizvodim potrebnu hranu za svoju porodicu, a u trgovinama kupujem uglavnom potrepštine koje ne proizvodim na svojoj njivi ili u štali, a to su začini, kafa, šećer i hemikalije. Tokom pandemije koronavirusa sam povećala sjetvene površine i zasijala biljne kulture za ishranu, jer smo zabranom kretanja uvidjeli da je nama na selu puno lakše. Nismo morali ići u nabavku hrane svaki dan, hranili smo se proizvodima koje smo sami proizveli.

Nažalost, Drena i članovi njene porodice bili su zaraženi korona virusom i nekoliko dana su proveli u izolaciji i u bolnici. Veliku podršku su im pružile komšije i prijatelji.

Sada smo svi dobro i vratili smo se svakodnevnim obavezama. Važno je da svi budemo savjesni i odgovorni i da poštujemo preporučene preventivne mjere, jer svako od nas može mnogo uraditi i za sebe i za društvo.

Kaže Drena Đukić, u svojoj priči o borbi sa korona virusom.

Pročitajte još...   Uzgoj šparoga sedam puta isplativiji od pšenice

I dalje se i u svom poslu i u privatnom životu bori za unapređenje položaja žena na selu, kroz obuke i pristup grantovima koji bi omogućili inicijalna sredstva za pokretanje agrobiznisa.

Tokom pandemije korona virusa, tvrdi Drena, pokazalo se koliko je važan uzgoj domaće hrane, ali i solidarnost među ljudima u lokalnim zajednicama.

Kampanja “Hvala vam, heroine” se realizuje na društvenim mrežama, gdje se mogu pročitati priče i o ženama i njihovoj borbi sa pandemijom.

Izvor

0Shares
Slične objave
Agro vijesti

Kombajn ispisao istoriju: Prvi put stigao u selo u BiH

Agro vijesti

Minić sa delegacijom Podlaskog Vojvodstva u Poljskoj o saradnji