Uzgojio stado od 80 magaraca | Agroportal.ba
Agro reportažeAgro vijesti

Uzgojio stado od 80 magaraca

Poljoprivrednik Izet Babić iz bihaćkog naselja Bugari jedini je uzgajivač magaraca na području Unsko-sanskog kantona i danas posjeduje stado od oko 80 grla.

Babić kaže da je na ideju da uzgaja magarce došao prije desetak godina, kada je započeo taj posao, nakon što je posjetio farme ovih životinja u Hrvatskoj.

Dodaje da je sve započeo s pet grla i da je s godinama brojno stanje svoga stada neprestano povećavao.

Cilj mi je da zaokružim stado na oko 200 magaraca. Osnovni motiv svega je proizvodnja magarećeg mlijeka, koje je izuzetno zdravo i ljekovito. Zasad ga proizvodim u još nedovoljnim količinama i prodajem na kućnom pragu.

Bez interesa za magareće mlijeko

Dodaje da je pokušavao da se poveže sa mljekarama u BiH, ali da se ispostavilo da su one još uvijek nedovoljno zainteresovane za otkup magarećeg mlijeka.

Uzgajam autohtonu vrstu magaraca s područja BiH, pa sam korisnik poticajnih sredstava Ministarstva poljoprivrede FBiH. Međutim, poticaje su mi ograničili na samo 50 grla i mislim da je takva politika demotivirajuća.

Kaže da je zadovoljan interesom građana koji kupuju magareće mlijeko te da razmatra da uskoro počne s njegovom preradom i proizvodnjom sira i drugih prerađevina.

Vremenom ću mlijeko pokušati plasirati i mljekarama. Biće teško jer oni traže sve, kao i za otkup kravljeg mlijeka. Potrebni su mi moderni štalski objekti za smještaj, aparati za mlijeko i preradu.

Porodični posao

Dodaje da je u ovaj posao uključio sve članove porodice, te da po potrebi angažuje i sezonske radnike, a to je naročito potrebno kada kupa i dezinficira svoje stado, koje je, kako ističe Babić, pod potpunim zdravstvenim i veterinarskim nadzorom.

U uzgoju stoke ne postoje praznici, slobodni dani, vikendi i godišnji odmori. Samo istinski zaljubljenici mogu da se bave ovim poslom. Ako je novac jedini i osnovni cilj, onda je čitav biznis osuđen na propast.

Kaže Babić i dodaje da osim magaraca, ima i stado od 400 ovaca.

Pročitajte još...   Završeno drugo savjetovanje poljoprivrednika o PDV-u

Magareće mlijeko je najsličnije majčinom mlijeku. Ima visok procenat imunoglobulina i enzim lizozim, koji predstavlja antibiotik tijela. Takođe, sadrži vitamine A, D, E i F, visoke količine magnezijuma, kalcijuma, fosfora i cinka, te se koristi kod prevencije plućnih bolesti i ojačavanje imuniteta.

Pročitajte još...   Kiša i medvjedi dokusurili prinose meda

Izvor: Nezavisne

0Shares
Slične objave
Agro vijesti

Minić: Kontinuirano otvaramo nove teme o saradnji sa Srbijom

Agro vijesti

Plantaže Pančićeve omorike niču na jesen širom Srpske