Veliki protest u Poljskoj: 70.000 poljoprivrednika blokiralo puteve do Varšave | Agroportal.ba
Agro vijesti

Veliki protest u Poljskoj: 70.000 poljoprivrednika blokiralo puteve do Varšave

Poljoprivrednici kritikuju EU jer ‘otežava poljoprivrednu proizvodnju uvođenjem strogih pravila o korištenju ugljičnih gnojiva i pesticida u okviru Zelenog dogovora’.

Poljoprivrednici u Poljskoj koji protestuju protiv poljoprivredne politike Evropske unije i uvoza jeftinog žita i prehrambenih proizvoda iz Ukrajine blokirali su ulazne i izlazne rute u glavni grad Varšavu.

Protest velikih razmjera, kojem je prisustvovalo oko 70.000 farmera, počeo je nakon što pregovori između ministra poljoprivrede Česlava Siekierskog i grupa poljoprivrednika nisu dali nikakve rezultate, prenosi Anadolija pisanje poljskih medija.

Pročitajte još...   Svaku košnicu gleda kao mali grad

Desetine hiljada farmera, reagujući na uvoz jeftinog žita i prehrambenih proizvoda iz Ukrajine i poljoprivrednu politiku Evropske unije, doveli su do zatvaranja puteva za saobraćaj postavljanjem barikada na otprilike 600 različitih tačaka, uključujući i puteve koji vode ka Varšavi.

‘Zeleni dogovor’

Poljoprivrednici u Poljskoj održali su 6. marta demonstracije ispred kabineta premijera u Varšavi.

Poljoprivrednici u mnogim zemljama Evropske unije, posebno u Njemačkoj, Francuskoj, Italiji, Španiji, Holandiji, Belgiji, Poljskoj, Mađarskoj i Grčkoj, reaguju na nedavno provedenu poljoprivrednu politiku.

Pročitajte još...   U selu kod Tomislavgrada Q groznicom zaraženo 275 ovaca

Poljoprivrednici širom Evropske unije protestovali su posljednjih mjeseci i pozivali na izmjene ograničenja koja nameće Zeleni dogovor, plan za borbu protiv klimatskih promjena. Istovremeno, traže ponovno uvođenje carina na uvoz poljoprivrednih proizvoda iz Ukrajine, koje su napuštene nakon ruske vojne agresije 2022. godine.

Poljoprivrednici kritikuju EU jer “otežava poljoprivrednu proizvodnju uvođenjem strogih pravila o korištenju ugljičnih gnojiva i pesticida u okviru Zelenog dogovora”.

 

 

(agencije)

0Shares
Slične objave
Agro vijesti

Bratunac: "Dani maline" u junu, već stižu prijave izlagača

Agro vijesti

"Mladi u poljoprivredi" za agronome dobojske regije