Veliki rod breskve u Ugljeviku! | Agroportal.ba
Agro reportaže

Veliki rod breskve u Ugljeviku!

[tie_full_img][/tie_full_img]

Breskve sočne kao španske ili italijanske, samo što su ove domaće, ugljevičke. Na imanju Radivoja Vasilića, rodile su kao nikad, a uzgaja ih decenijama.

Prve sadnice donio je na Majevicu davne 1975.godine, a kada je vidio da se voćka porijeklom iz Kine dobro primila, odlučio je da se ozbiljnije pozabavi proizvodnjom.Sa početnih 200, došao je na čak dvije hiljade sadnica koje je raporedio na oko dva hektara.

Pošto sam vidio Fruška gora, Grocka,uspijeva oko Novog Sada, onda podneblje je slično. Ovdje je nadmorska visina slično Fruškoj gori. Ja sam onda odlučio da posadim i uspjelo mi je, sa ekonomisanjem, đubrenjem, zaštita. Bez zaštite ne može, ispričao je Radivoje Vasilić.

Pošto su breskve dobro rodile Vasilići, po potrebi, angažuju i dodatnu radnu snagu koja im pomaže u berbi. Posla na plantaži ima od jutra do mraka, ali se niko ne žali. Tri generacije te vrijedne porodice svakodnevno radi i slatke plodove plasira na domaće tržnice, najčešće onu bijeljinsku. Kažu da se od uzgoja breskvi može pristojno živjeti.

Pročitajte još...   Mustafa Kurtović, ministar za lubenice u Tuzlanskom kantonu

Vasilići, zasad, ne razmišljaju o izvozu iako smatraju da prevelik uvoz može da ugrozi domaće proizvođače. Ove godine su, na plantaži, ubrali čak 118, a do kraja sezone planiraju još 35 tona. Razmišljaju i o proširenju plantaže i to vlastitim sadnicama breskve. Trenutno uzgajaju deset sorti tog voća.

Pročitajte još...   Domaćica puca u oblake

Izvor: atvbl.com

Shares
Slične objave
Agro reportaže

Raste interes za organsku proizvodnju voća i povrća (VIDEO)

Agro reportaže

Prerada borovnice kao porodični posao