“Zagađena jaja” – skandal koji potresa EU | Agroportal.ba
Agro vijesti

“Zagađena jaja” – skandal koji potresa EU

Brisel je potvrdio alarmantnu vijest – da su jaja iz Holandije zaražena insekticidom “fipronil” – osim u Belgiji i Njemačkoj, prodavana u još četiri zemlje, znatno više nego što se mislilo.

[tie_full_img][/tie_full_img]

Milioni jaja u zemljama Unije povučena su iz prodaje. Zdravstveni stručnjaci upozoravaju da je “fipronil”, u većoj količini – toksičan za ljude. Posebne istrage o neispravnim namirnicama otvorile su Belgija, Holandija i Njemačka, prenosi Rts.rs

Još krajem Jula holandski supermarketi masovno su sa svojih polica povukli hemijski zagađena jaja, uz milionske gubitke. U njima je pronađena visoka koncentracija “fipronila”, insekticida zabranjenog za liječenje životinja koje služe za ishranu zbog štetnih posljedica po ljudsko zdravlje. Vlasti Belgije su još u Junu započele istragu, a afera je pogodila i Njemačku, koja uvozi holandska jaja, pa je stopirala njihovu prodaju.

Nejasno je zašto je ta zemlja čekala mjesec dana da Evropskoj komisiji to signalizira?

Belgija, a zatim i Njemačka su, putem evropskog sistema – upozorile druge zemlje da su zagađena jaja možda izvezena kod njih. Sada je na Švedskoj, Švajcarskoj, Francuskoj i Velikoj Britaniji da urade provjere”, rekla je portparolka Evropske komisije Ana Kaisa Itkonen

Moj želudac nije istražni autoritet, ali mi instinktivno govori da sve moramo detaljno da ispitamo. Dakle, čitava Evropa mora da se provjeri, šta god bilo u pozadini ovog skandala. Situacija je uglavnom pod kontrolom, ali sada moramo da provjeravamo i druge proizvode: paste, majoneze, sve što sadrži jaja”, navodi Kristijan Šmit, ministar poljoprivrede Njemačke.

Pokrenuta istraga

Njemačka, čiji supermarketi uvoze holandska i belgijska jaja – pokrenula je sopstvenu istragu. Detaljno se provjeravaju paste, majonezi…

Kontaminacija miliona jaja je kriminal. Naš krizni centar povezao se sa Belgijom i Holandijom, pa će njemački građani odmah biti obavješteni, rekao je Šmit.

Kako je došlo do zagađenja? Politiko objašnjava da su uzgajivači živine u Holandiji zatražili pomoć firme “Čikfrend” – specijalizovane za iskorjenjivanje parazita koji napada živinu. Za te potrebe preduzeće je koristilo proizvod koji sadrži “fipronil” – organsko jedinjenje iz veterinarskih preparata protiv buva, grinja i krpelja.

“Fipronil” je otrov koji pogađa nervni sistem insekata. Takođe je jak i za ljude: čovjek može da osjeti vrtoglavicu, da povraća, ali je smrtni ishod veoma rijedak i podrazumijeva da ste konzumirali ‘fipronil’ u velikim dozama, od oko pola grama. A u jednom jajetu je sadržano i do 100.000 puta manje, objašnjava toksikolog u Briselu Alfred Bernard.

Sada Švedska, Švajcarska, Francuska i Velika Britanija takođe treba da urade provjere, a zvaničnici tvrde da se svim jajima može ući u trag. Svjetska zdravstvena organizacija ocjenjuje da je “fipronil” u većoj količini “umjereno otrovan” za ljude, jer može da bude opasan za bubrege, jetru i tiroidnu žlezdu.

Pročitajte još...   Njemačku zamijenili idiličnim seoskim imanjem u BiH

Izvor: Rts.rs

Shares
Slične objave
Agro vijesti

U Semberiji nestašica meda (VIDEO)

Agro vijesti

Sjetva kukuruza u Semberiji zaostaje zbog kiše