Poljoprivrednici Tuzlanskog Kantona, zbog suše traže proglašenje stanja elementarne nepogode | Agroportal.ba
Agro vijesti

Poljoprivrednici Tuzlanskog Kantona, zbog suše traže proglašenje stanja elementarne nepogode

Visoke temperature i suša koja je zadesila područje Bosne i Hercegovine, proteklih dana stvorila je poteškoće u poljoprivredi i mogla bi doprinijeti manjim poljoprivrednim prinosima. Na području Tuzlanskog kantona posebno se njeni efekti odražavaju u voćarstvu i mljekarstvu.

Predsjednik Udruženja poljoprivrednika Tuzlanskog kantona Ilija Stojak izjavio je da je stanje na terenu zabrinjavajuće. Poljoprivrednici su u teškom stanju te se mogu očekivati velike štete.

Iz ovog udruženja apeliraju na nadležne da proglase stanje elementarne nepogode, poručivši da je poljoprivrednicima potrebna pomoć. Posebno u osiguranju dovoljne količine vode za stoku.

Stojak navodi da cisterna vode košta od 70 do 90 KM. Što je, smatra, nerealna cijena i dodatno usložnjava situaciju.

Pročitajte još...   Netačni statistički podaci služili za mešetarenje i manipulaciju, prilikom uvoza i izvoza poljoprivrednih proizvoda

Po njegovim riječima, najrazvijenije grane poljoprivrede na području Tuzlanskom kantonu su voćarstvo i mljekarstvo, u kojima se proizvođači upravo i suočavaju s najvećim posljedicama suše. Zbog nedostatka zelene mase i sušenja pašnjaka, ugroženi su mljekari. Smanjene su količine i kvalitet mlijeka.

S problemima se, naglašava Stojak, suočavaju i voćari. Većina voćnjaka na području TK nije adekvatno opremljena zaštitnim mrežama i sistemom za navodnjavanje.

Pročitajte još...   Poljoprivrednicima do kraja mjeseca 11 miliona KM

Imamo primjer u našoj sredini da je proizvođač aronije, koji je na pet dunuma zasadio dvije hiljade stabala, imao totalnu štetu, jer nije imao navodnjavanje – kaže Stojak.

Ocjenjuje da su za ovakve neprilike potrebni veći podsticaji i kapitalna ulaganja za navodnjavanje, te da je važno izvršiti jesenju sjetvu na adekvatan način.

izvor: Klix

Shares
Slične objave
Agro vijesti

Ode šećerana, i šta ćemo sad?

Agro vijesti

Za litar nafte treba da prodaju četiri litra mlijeka