U Sarajevu susret ministara regije, očekuje se jedinstven odgovor Hrvatskoj zbog taksi | Agroportal.ba
Agro vijesti

U Sarajevu susret ministara regije, očekuje se jedinstven odgovor Hrvatskoj zbog taksi

 
U 12 sati u zgradi Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine susrest će se ministri i predstavnici vlada naše zemlje, Srbije, Crne Gore i Makedonije.

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović zatražio je prošle sedmice od Evropske komisije hitno povlačenje mjera koje je Hrvatska uvela bh. izvoznicima. Dok je srbijanski ministar trgovine i turizma Rasim Ljajić ranije najavio da će pritisak na Hrvatsku biti takav da će Hrvatska morati modificirati ili potpuno promijeniti ovu odluku.

Pročitajte još...   Sarajevo domaćin sajma malih porodičnih firmi

Ranije je izraženo uvjerenje da bi učesnici ministarskog sastanka mogli imati zajednički stav prema mjerama Hrvatske.

“Neke od zemalja imaju značajnu razmjenu poljoprivrednih dobara i eksport s Hrvatskom, a neke nemaju. Zemlje poput Crne Gore imaju malu proizvodnju i njihov interes nije u tom obimu kakav ima BiH”, rekao je Šarović.

Pročitajte još...   Suša „diže“ cijene hljeba i peciva

Ambasador Republike Hrvatske u BiH je prošle sedmice za Klix.ba kazao kako se Bosna i Hercegovina ne treba ljutiti jer Hrvatska štiti evropsko tržište i standarde.

Mnogi stručnjaci smatraju da Hrvatska neće ostvariti nikakve posebne prihode zahvaljujući novom Pravilniku o inspekcijskom nadzoru i kontroli usklađenosti voća i povrća. Ali će stvoriti ozbiljne probleme onima koji izvoze u Evropsku uniju. Također, smatraju kako bi BiH trebala odgovoriti kontramjerama.

 
Izvor: Klix
Shares
Slične objave
Agro vijestiPijačni barometar

Pijačni barometar 23.11.2021. godine

Agro vijesti

Pašalić: Dva razloga za skok cijena povrća