U Sarajevu susret ministara regije, očekuje se jedinstven odgovor Hrvatskoj zbog taksi | Agroportal.ba
Agro vijesti

U Sarajevu susret ministara regije, očekuje se jedinstven odgovor Hrvatskoj zbog taksi

 
U 12 sati u zgradi Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine susrest će se ministri i predstavnici vlada naše zemlje, Srbije, Crne Gore i Makedonije.

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović zatražio je prošle sedmice od Evropske komisije hitno povlačenje mjera koje je Hrvatska uvela bh. izvoznicima. Dok je srbijanski ministar trgovine i turizma Rasim Ljajić ranije najavio da će pritisak na Hrvatsku biti takav da će Hrvatska morati modificirati ili potpuno promijeniti ovu odluku.

Pročitajte još...   Poljoprivrednici uskoro počinju sjetvu: U RS-u vlasti povećale sredstva, u FBiH čekaju na naplatu

Ranije je izraženo uvjerenje da bi učesnici ministarskog sastanka mogli imati zajednički stav prema mjerama Hrvatske.

“Neke od zemalja imaju značajnu razmjenu poljoprivrednih dobara i eksport s Hrvatskom, a neke nemaju. Zemlje poput Crne Gore imaju malu proizvodnju i njihov interes nije u tom obimu kakav ima BiH”, rekao je Šarović.

Pročitajte još...   Dobre prakse iz Sjeverne Makedonije primijeniti u bh. pčelarstvu

Ambasador Republike Hrvatske u BiH je prošle sedmice za Klix.ba kazao kako se Bosna i Hercegovina ne treba ljutiti jer Hrvatska štiti evropsko tržište i standarde.

Mnogi stručnjaci smatraju da Hrvatska neće ostvariti nikakve posebne prihode zahvaljujući novom Pravilniku o inspekcijskom nadzoru i kontroli usklađenosti voća i povrća. Ali će stvoriti ozbiljne probleme onima koji izvoze u Evropsku uniju. Također, smatraju kako bi BiH trebala odgovoriti kontramjerama.

 
Izvor: Klix
Shares
Slične objave
Agro vijesti

Za investicije u ruralni turizam 2,55 miliona KM

Agro vijesti

Danas uplaćeni podsticaji za poljoprivrednike u Republici Srpskoj