Više hiljada bikova u Semberiji prešlo tonu, farmeri se plaše uginuća | Agroportal.ba
Agro vijesti

Više hiljada bikova u Semberiji prešlo tonu, farmeri se plaše uginuća

Farmeri prijete nadležnim institucijama

Situacija u stočarstvu je jako teška, upozorava Savo Bakajlić, član Upravnog odbora Udruženja poljoprivrednika BiH. Kaže kako se stočari plaše uginuća bikova, a među 9.000 do 10.000 tovnih grla samo u Semberiji već je između 4.000 i 5.000 grla prešlo težinu od tone, što je kritično.

Od maja iz Sarajeva slušamo samo obećanja o nastavku izvoza junećeg mesa u Tursku i dok se u BiH spore oko formiranja vlasti, trpe građani. Nije najvažnije pitanje ko će biti u vlasti, nego kako će građanima biti sa tom vlašću, a sela su nam već poluprazna i bez radne snage.

Kvota od 3.000 tona mesa je samo olakšanje

Pročitajte još...   Poljoprivrednici traktorima blokirali cestu Odžak - Orašje, žele obrađivati državno zemljište

On kaže kako će kvota od 3.000 tona junećeg mesa za izvoz, za koju se čeka da se ugovori, biti samo trenutno olakšanje. Bakajlić komentira kako nije normalno da se proizvedeno meso, hljeb, voće i povrće ne može i prodati u BiH.

Rad nadležnog Ministarstava spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara u tehničkom mandatu, smatra bahatim i traljavim jer ne mogu zaštititi domaću proizvodnju, potrošača, a onda i farmera koji je proizveo kvalitetnu i zdravu hranu.

Pročitajte još...   Pijačni barometar Bijeljina 06.11.2018. godine

Pooštriti kontrolu uvoza mesa u BiH

Ostoja Nikolić, predsjednik Upravnog odbora Udruženja proizvođača mlijeka i uzgajivača goveda Republike Srpske smatra kako bi se u trajnom rješenju ovog problema dosta postiglo pooštravanjem kontrole uvoza mesa u BiH, o čemu se, podsjetimo, govori od početka oktobra.

Osim štete koju će pretrpjeti farmeri zbog nemogućnosti izvoza mesa, ta nesigurnost tržišta dovodi do toga da će tov junadi na domaćim farmama biti smanjen u narednom periodu.

Izvor

Shares
Slične objave
Agro vijesti

Prvi međunarodni kongres živinarstva/peradarstva iduće godine

Agro vijesti

Cijena proizvodnje hrane raste - prijeti li nam nestašica povrća?