Ponedjeljak , 6 Jula 2020
Početak / Agro reportaže / Vjerovali ili ne: Višnja procvjetala u oktobru

Vjerovali ili ne: Višnja procvjetala u oktobru

Visoke dnevne temperature u drugoj polovini oktobra, u dane Miholjskog ljeta, kao da su iznenadile i voćke. U voćnjaku Nikole Nikolića, vrsnog kalemara i poznavaoca autohtonih sorti voća, u semberskom selu Patkovača, procvjetala je višnja.

Nikola kaže da ova pojava nije neuobičajena za ovo doba godine, jer velike oscilacije dnevnih temperatura znaju naprosto „prevariti“ voćke koje počinju cvjetati u vrijeme kad im za to vrijeme nije.

Kada bi bilo više kiše i vlage, još više bi voćki iscvalo uz ovoliki broj sunčanih dana. U voćnjaku imam šezdesetak sorti jabuka i krušaka, višnje, šljive, oskoruše, orahe i druge vrste voća gotovo iz cijele Bosne i Hercegovine, iz dvadesetak općina. Imam puno autohtonih sorti voća koje je teško pronaći u bilo kom kraju BiH. Čuli ste za krušku sembegovaču, karamanku, kolačaru, lubeničarku, a još puno sličnih sorti krušaka i jabuka imam i njih je teško pronaći u drugim krajevima.

Kaže za Nikola Nikolić.

Njegove nakalemljene sadnice na divljoj podlozi već su stigle i do najudaljenijih krajeva u regiji, jer su mnogi uz pomoć interneta čuli za ovog bijeljinskog kalemara.

Izvor

Autor Redakcija

Redakcija
Prvi poljoprivredni portal Posavine i Semberije

Provjerite takođe

Semberski jagodari zadovoljni, prerađivači baš i ne

Kiša je ovih dana usporila te ometala berbu jagoda, koja se na semberskim njivama privodi …