Voćari zadovoljni berbom ranih sorti | Agroportal.ba
Agro vijesti

Voćari zadovoljni berbom ranih sorti

Voćari ove godine imaju razloga da budu zadovoljni. Berba ranih sorti ukazuje na dobar kvalitet.

Poseban razlog za zadovoljstvo imaju proizvođači breskve. Rod je ove godine na mnogim parcelama maksimalan. Voćari zadovoljni i cijenom.

– Cijene su na zelenoj pijaci oko 2,5 do tri KM po kilogramu, tako da je to solidna cijena za ovu godinu s obzirom da je veći rod – kaže voćar Velibor Rajković iz Trebinja.

Ove godine voćari nisu imali problema sa kasnim mrazom. Veću štetu pretrpjeli su proljetos od visoke temperature kada je voće bilo u fazi cvjetanja. Zbog toga je ove godine rod kruške znatno umanjen, ali ono što je preostalo za berbu garantuje dobit pri trenutnim cijenama na tržištu.

Pročitajte još...   Najstarija vodenica u Potkozarju još u pogonu

– Za razliku od prošlih godina, stanje je dosta dobro. Zasadi su zdravi i dobre rodnosti, tako da očekujemo ove godine dosta dobar rod – kaže Mladen Marjanović, predsjednik Udruženja voćara Prijedor.

I za najzastupljeniju voćnu vrstu jabuku godina je dosta dobra, iako je rod manji od očekivanog. Voćari su se uspješno izborili sa primarnim infekcijama na voćkama.

Pročitajte još...   Žetva pšenice je u toku, prinosi iznad očekivanja, cijena ispod očekivanja (VIDEO)

– Završene su primarne infekcije, ali su stalno prisutne sekundarne i naši voćari treba da povedu računa kada je u pitanju zaštita od ovih patogena – savjetuje Dražen Čekić iz Resora za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi Područna jedinica Gradiška.

U dosadašnjem toku sezone voćari nisu imali većih problema sa gradonosnim padavinama zahvaljujući blagovremenim dejstvima Protivgradne preventive Republike Srpske, ali i značajnoj podršci Ministarstva poljoprivrede u nabavci protivgradnih mreža za voćnjake u okviru kapitalnih investicija.

 

 

(rtrs.tv)

 

0Shares
Slične objave
Agro vijesti

Proizvodimo dovoljno ulja, ali blizu 100 miliona KM ide na uvoz!

Agro vijesti

Isplaćeno više od 3,2 miliona KM premija za mlijeko