Vremenska prognoza za narednu nedjelju (31.8. – 06.9.) | Agroportal.ba
Agro vijestiPijačni barometar

Vremenska prognoza za narednu nedjelju (31.8. – 06.9.)

Duško Mrkonjić i ovu sedmicu prognozira vremenske uslove u BiH. Kakvo nas to vrijeme očekuje, te koje su preporuke za radove u agraru pročitajte u ostatku teksta.
Ponedjeljak (31.8.):

Osjetni pad temperature vazduha uz prolazak toplog fronta praćen kišom. Tokom prvog dijela dana, umjereno do pretežno oblačno. Na zapadnoj polovini zemlje sa padavinama, uz moguće električno pražnjene, naročito podno bosanskohercegovačkih Dinarida i središnjoj Bosni. Ali treba napomenuti da će biti sunčanih intervala i sunčanih perioda, dok se na istočnoj polovini zemlje u jutarnjim časovima, očekuje uglavnom sunčano i suvo vrijeme uz malu do umjerenu oblačnost. U nastavku dana, oblačno sa padavinama u čitavoj BiH. Lokalno u centralnoj Bosni moguće je da će pasti i preko 30 litara po metru kvadratnom kiše.

Minimalna temperatura vazduha: od 17 ºC do 20 ºC, na sjeveroistoku do 23ºC, u planinskim oblastima od 13 ºC.

Najviša dnevna temperatura vazduha: od 22 ºC do 33 ºC, lokalno na sjeveroistoku do 35 ºC, u planinskim oblastima do 21 ºC.

Vjetar: slab do umjeren promjenljivog smjera, na udare na sjevernoj polovini zemlje jak sjeverozapadni, naročito u Semberiji i podno Majevice, u Hercegovini slabo do umjereno jugo.

Agrar: na zapadnoj polovini zemlje nepovoljni uslovi za obavljanje djelatnosti  zbog kiše, dok će za istočnu polovinu zemlje prvi dio dana biti znatno povoljniji za obavljanje djelatnost, jer se u nastavku dana na pomenutim područjima očekuju padavine. Moguća pojava biljnih bolesti zbog nagle smjene toplog i sunčanog vremena sa hladnijim i vlažnijim vremenom. 

Utorak (01.9.):

Prestanak padavina uz niže temperature vazduha. Tokom jutra u većini krajeva, vedro i sunčano.  Izuzev na istočnom dijelu zemlje i lokalno na sjeverozapadu gdje će biti oblačno sa kišom, koja će padati u ranijim jutarnjim časovima. U nastavku dana povećanje oblačnosti u Krajini gdje se očekuje kiša i centralnoj Bosni. U ostalim dijelovima zemlje pretežno sunčano i suvo vrijeme. Magla, slaba magla i sumaglica uz rijeke, po kotlinama i u brdsko-planinskim visoravnima.

Pročitajte još...   Hercegovačke proizvođače srijemuša nije omela ni pandemija

Minimalna temperatura vazduha : od 12 ºC do 16 ºC, na jugu od 18ºC, u planinskim oblastima od 8 ºC.

Najviša dnevna temperatura vazduha: od 19 ºC do 24 ºC, na jugu do 26 ºC, u planinskim oblastima do 17 ºC.

Vjetar: slab do umjeren zapadni do sjeverozapadni, u Hercegovini slaba do umjerena bura

Agrar: nepovoljni uslovi za rad u većini oblasti zbog vlažnog terena, dok će najpovoljniji uslovi za rad u polju biti u Hercegovini. 

Srijeda (02.9.):

Umjereno do pretežno oblačno uz sunčane intervale i sunčane periode na zapadu zemlje, više sunčanih časova očekuje se na istočnoj polovini zemlje. Magla, slaba magla i sumaglica uz rijeke, po kotlinama i u brdsko-planinskim visoravnima.

Minimalna temperatura vazduha: od 13 ºC do 17 ºC, na jugu od 19 ºC, u planinskim oblastima od 10 ºC.

Najviša dnevna temperatura vazduha: od 19 ºC do 25 ºC, na jugu i sjeveroistoku do 28 ºC,u planinskim oblastima do 18 ºC.

Agrar: povoljni uslovi za obavljanje djelatnosti u polju.

Četvrtak (03.9.):

Vedro, suvo i sunčano u čitavoj BiH, sem na krajnjem istoku Hercegovine gdje će preovladavati sunčano vrijeme uz umjerenu oblačnost. Slaba magla i sumaglica na brdsko-planinskim visoravnima.

Minimalna temperatura vazduhaod 12 ºC do 16 ºC, na sjeveru od 17ºC, u  zapadnoj Hercegovini do 20 ºC ,u planinskim oblastima od 10 ºC.

Najviša dnevna temperatura vazduha: od 20 ºC do 25 ºC, na lokalno na sjeveru i zapadnoj Hercegovini do 27 ºC,u planinskim oblastima do 18 ºC.

Agrar: povoljni uslovi za obavljanje djelatnosti u polju, tokom prvog dijela dana. U nastavku dana, zbog prognozirane kiše u centralnim i istočnim krajevima ne preporučuju se djelatnosti u  pomenutim oblastima, dok će najidealniji uslovi za rad u polju biti u Krajini.

Pročitajte još...   Vremenska prognoza 25.09.2020.
Petak (04.9.):

Temperature u porastu uz stabilizaciju vremena. Vedro, suvo i sunčano u čitavoj zemlji kao posljedica dejstva grebena azorskog anticiklona.

Minimalna temperatura vazduha: od 12 ºC do 15 ºC, na jugu do 19 ºC ,u planinskim oblastima od 9 ºC.

Najviša dnevna temperatura vazduha: od 21 ºC do 26 ºC, na sjeveroistoku i jugu Hercegovine do 29 ºC, u planinskim oblastima do 20 ºC.

Agrar: Povoljni uslovi za obavljanje djelatnosti u polju.

Subota (05.9.):

Priticanje toplije vazdušne mase sa juga, praćeno porastom temperature vazduha. Vedro, suvo i sunčano uz malu oblačnost u čitavoj BiH. Slaba magla i sumaglica na brdsko-planinskim kotlinama.

Minimalna temperatura vazduha: od 12 ºC do 18 ºC, na jugu do 20ºC, u planinskim oblastima od 10 ºC.

Najviša dnevna temperatura vazduha: od 23 ºC do 28 ºC, na sjeveru do 30 ºC, lokalno na sjeveroistoku do 32 ºC, u planinskim oblastima do 22 ºC.

Agrar: Povoljni uslovi za obavljanje djelatnosti u polju.

Nedjelja (06.9.):

Temperature u porastu. Nastavak stabilnog vremena, uz suvo i sunčano vrijeme u našoj zemlji, praćeno malom oblačnošću naročito u centralnoj Bosni tokom poslijepodnevnih časova.

Minimalna tempratura vazduha: od 17 ºC do 21 ºC, na jugu do 23ºC ,u planinskim oblastima od 15 ºC.

Najviša dnevna temperatura vazduha: od 28 ºC do 32 ºC, lokalno na sjeveroistoku do 35 ºC u planinskim oblastima do 25 ºC.

Agrar: Tokom nedjelje, povoljni uslovi za rad na njivama.

Autor: Duško Mrkonjić 

0Shares
Slične objave
Agro vijesti

Solidan prihod ostvaruje tek svaki 12. poljoprivrednik u Srpskoj

Agro vijesti

Uvoz voća i povrća u BiH ove godine veći za 25 miliona KM