Poljoprivrednici iz sela Kojčinovac, kod Bijeljine, zadovoljno trljaju ruke | Agroportal.ba
Agro reportažeAgro vijesti

Poljoprivrednici iz sela Kojčinovac, kod Bijeljine, zadovoljno trljaju ruke

Da kvalitetan proizvod lako osvaja tržište dokazuje porodica Perković iz Kojčinovca kod Bijeljine. Zahvaljujući povoljnim vremenskim uslovima, na više od jednog hektara oni će imati rekordne prinose. Očekuju desetine tona krompira.

Iako je pandemija virusa korona uticala na manju potražnju, Perkovići imaju osiguran plasman i zadovoljne kupce.

Porodica Perković ovu godinu ocjenjuje kao izuzetno dobru za proizvodnju krompira. S ponosom i osmijehom kažu da je samo jedan krompir s njihove njive dovoljan da se napravi dobar ručak. Krtole su teške od 400 grama do kilogram i po, a po dužnom metru vadili su od tri do četiri kilograma.

Sve je pogodovalo uzgoju ovog povrća. Bilo je kiše u maju, kada je krompir cvjetao, bilo je i dovoljno sunca. Odličan je i kvalitet. E, sad, o cijeni se uvijek može govoriti. Kad rodi, nije problem. Količina nadoknadi nisku cijenu. Šteta jedino što nas je ova korona onemogućila da se izveze i na druga tržišta. Ali prodaće se, priča Mile Perković.

Zemlja plodna, imaju obezbijeđeno navodnjavanje, pa i u sušnim godinama imaju dobar prinos.

Iako su visoke cijene repromaterijala, sjemenskog materijala i vještačkog đubriva, priroda je sve to nadoknadila. Bilo je i vlage, a i temperature su bile do 30 stepeni, što su idealni preduslovi za rast i razvoj. To je rezultiralo rekordnim rodom, kaže Perković.

Dodaje da ove godine biljne bolesti i štetočine nisu pravile veće probleme.

Pročitajte još...   Akcize "spalile" domaći duvan

Posljednjih godina Perkovići siju sortu arizona, koja se pokazala kao najbolja na ovim prostorima. Zanimljivo i apsurdno je, ističe Mile Perković, da se ovaj krompir vozi i prodaje u Rogatici, području koje je poznato upravo po proizvodnji ove kulture, a rogatički krompir se traži u Semberiji.

Prodajna cijena je oko 40 feninga po kilogramu, a realna bi bila bar pola marke. Budući da preprodavci uzimaju veliku maržu, cijena je za krajnjeg potrošača skoro duplo veća.

Četvoročlana porodica Perković ubire plodove svog rada. Kćerka je zdravstveni radnik, a sin Dragan, iako zaposlen u proizvodnom pogonu, vrijedno pomaže roditeljima na imanju.

Raditi se mora, ako hoćeš da imaš. A kad ima volje i sloge u kući, sve se može postići, naglašava mladić.

Kažu, bez truda nema ni dobiti, a složne marljive ruke Perkovića proizvele su dobar i kvalitetan rod. Iz samo jedne kućice izvade skoro dva kilograma ukusnog krompira, koji je tražen na tržištu. Procjenjuje se da se godišnje po glavi stanovnika pojede oko 100 kilograma krompira, a Perkovići će ove godine plasirati više desetina tona.

Pročitajte još...   Dodjela podsticaja ratarima koji ne budu uplaćivali doprinose više neće biti moguća
BIĆE I ČIPSA

Na oko pola hektara Perkovići siju i industrijski krompir koji će završiti u čipsu, supama i začinima. Ugovorili su proizvodnju s kompanijom koja im obezbjeđuje repromaterijal. Zadovoljni su i ovim rodom.

Imaćemo od 30 do 40 tona po dunumu. Zagarantovana cijena nam je 0,35 KM. S obzirom na to da imamo i podsticaj Vlade RS po kilogramu prodatog krompira, ovo nam je sigurna proizvodnja i zarada, naglašava Perković.

Shares
Slične objave
Agro vijesti

Republika Srpska: Objavljen javni poziv za kapitalne investicije

Agro vijesti

Održana skupština Asocijacije uzgajivača matica kranjske rase pčela ''Carnica''