Savjet agronoma za bolji prinos kukuruza | Agroportal.ba
Agro savjetiAgro vijesti

Savjet agronoma za bolji prinos kukuruza

Preporuke agronoma za bolji prinos kukuruza

Na području Semberije usjevi kukuruza su u dobrom stanju. Međuredno kultiviranje ili špartanje, su preporuka u ovom periodu koju je potrebno uraditi. Jer je značajna agrotehnička mjera u proizvodnji širokoredih usjeva i može imati značajan uticaj na prinos.

Preporuke agronoma za bolji prinos kukuruza

Semberski ratari ovog proljeća zasijali su oko 32.000 hektara, od čega najviše kukuruzom – oko 25.000 hektara.

Radivoje Jakšić iz semberskog sela Stupanj obrađuje više do 100 dunuma zemlje, a pod kukuruzom ima 50 dunuma. Ove godine kukuruz je zasijao 25. aprila, a do sada je od tretmana uradio zaštitu protiv korova. Čim vrijeme dozvoli planira da uradi i međuredno kultiviranje kako bi spriječio da pokorica nakon kiša oteža razvoj usjeva. Isto tako, i zadržavanje vode na površini zemljišta može prouzrokovati usporen rast ili potpuno propadanje biljaka.

Od tretmana sam uradio zaštitu protiv korova, u dva navrata. Prvo dubinsko odmah poslije sjetve, prije nicanja korova, a drugo površinsko u kojem sam primjenjivao talisman i plamen, kada je kukuruz bio u porastu između četiri i pet listova. Ostalo je da uradim još međuredno kultiviranje, planirao sam to ove sedmice, ali vrijeme ne dozvoljava. Međurednim kultiviranjem planiram da unosim i mineralna đubriva, oko 500 kg po hektaru krečnog amonijum nitrata. Nadamo se da će naredni dani biti bolji i povoljniji da se uradi ta agrotehnička mjera, kaže Jakšić.

Korektivni tretman

Većina poljoprivrednih proizvođača obavila je sve neophodne mjere zaštite za suzbijanje širokolisnih i uskolisnih korova, uključujući i tzv. korektivni tretman. Stručnjaci savjetuju ratarima da to što prije urade kako kukuruz ne bi prerastao.

Ovo je vrijeme da ratari obave izuzetno važnu agrotehničku mjeru, a to je međuredna kultivacija. Međutim, zbog konstantnih padavina proteklih dana treba sačekati da se zemljište presuši i tada ući s mehanizacijom, savjetuje agronom Đorđe Glišić iz Resora za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi.

Savjet agronoma za bolji prinos kukuruza

Međurednom kultivacijom usjeva rastresa se površinski oranični sloj zemljišta usljed čega se povećava eracija zemljišta, odnosno provjetravanje zemljišta sa jedne strane, a s druge strane sprečava evaporacija odnosno odavanje vlage iz zemljišta, koja će svakako dobro doći biljkama u kasnijim fazama zrenja, naročito ako nastupe sušni uslovi. Međuredna kultivacija se obavlja sve do posljednjeg momenta ulaska u parcelu. Sve dok se fizički može ući u parcelu nije kasno, kaže Glišić.

Greške

Ono što je bitno istaći je, kaže Glišić, da ova agrotehnička mjera pomaže u rješavanju problema s rizomskim korovima koji nisu zbog svog porasta mogli da se unište hemijskim preparatima.

Tu proizvođači često naprave grešku. Često se dešava u praksi da proizvođači primjene neki hemijski preparat za suzbijanje korova, a ne sačekaju dovoljno da aktivna materija preparata prodre u korov i da ispolji svoj potpuni efekat, nego izvrše kultivaciju i presjeku korove što nije dobro, jer ćemo kasnije imati ponovni razvoj korova, naglašava ovaj stručnjak.

Međuredna obrada je ujedno i prilika da se unese određena količina azotnih đubriva u zemljište. Najčešće se primjenjuju krečni amonijum nitrat ili urea, što zavisi od vremena primjene i od tipa zemljišta, odnosno PH reakciije zemljišta.

Pročitajte još...   Pijačni barometar Bijeljina 06.11.2018. godine

Preporuka za ratare

Preporuka ratarima je da obavezno urade međurednu kultivaciju, čime se stvaraju optimalni uslovi za rast i razvoj kukuruza kako bi se obezbijedili visoki prinosi i kvalitetan rod.

Ovaj tretman se može raditi sve dok se traktorom može ući u njivu, a da se ne ošteti usjev.

Pročitajte još...   Stočna pijaca Bijeljina 30.01.2018. godine

Izvor

Shares
Slične objave
Agro vijesti

Uzgajivačima svinja se sprema zatvaranje

Agro vijesti

Jabuka iz uvoza preplavila tržište (VIDEO)