Vrijedna Slađana Savić Kežić na selu priređuje na stotine raznih proizvoda | Agroportal.ba
Agro reportažeAgro vijesti

Vrijedna Slađana Savić Kežić na selu priređuje na stotine raznih proizvoda

Sve što oči vide ruke Slađane Savić Kežić naprave. Ova vrijedna domaćica iz sela Nožičko nadomak Srpca, povrće, zimnicu, ljekovite pripravke i brojne ručne radove proizvodi za potrebe svoga domaćinstva , ali i za brojne izložbe i pijace u regiji i naravno za prodaju.

Na desetine zahvalnica, diploma i drugih priznanja najbolje govore o Slađaninoj svestranosti  . Na ne tako velikom porodičnom imanju Slađana proizvodi gotovo sve vste povrća, zimnicu, ljekovite pripravk i napitke,med , razne eliksire. A kada joj  kiša ne dozvoljava odlazak u njivu bavi se izradom ručnih radova. Dočekala nas je čitava galerija proizvoda,  na drugom stolu brojna priznanja.

Proizvodimo luk, paradajz, papriku, grah,mrkvu, peršun, mnogo toga. Uglavnom za kućne potrebe,a sav višak prodam na pijaci. Istražujem i ljekovitost raznog bilja, pravim napitke, zimnicu, ljekovite pripravke. Ovoga proljeća napravila sam med od bokvice, maslačka i koprive, sok od koprive ,ulje od kantariona i maslačka,mnogo toga. Ko jednom kupi moje  proizvode , postaje mi i prijatelj i stalna mušterija.

Ručni radovi za sve generacije

Veliki dnevni boravak  prepun je ručnih radova,koje je Slađana izvezla, isplela ili naheklala. U iznošenju i pokazivanju radova pomažu joj sinovi blizanci Dario i Dejan. Za vrijeme korone, dok se nije moglo kretati izvan mjesta prebivališta Slađana je bila veoma kreativna.

Pletem priglavke, čarape, papuče, džempere, veste, deke,  jastuke, dječiju odjeću, razne igračke.I to za sve uzraste, od beba do starih ljudi. Heklam, vezem, kombinujem razne tehnike. Sve što zamislim to i napravim. Radove izlažem na raznim manifestacijama, pomaže mi i članstvo u  srbačkom Udruženju žena, ali i društvene mreže. Ideja uvijek imam za nove kreacije i motive, sve ovo radim sa prevelikom ljubavi. Uskoro ću postati i baka, tek onda ću dobiti novu inspiraciju.

Rekla je četrdesetogodišnja  Slađana.

Pročitajte još...   Malim proizvođačima kraći put do kupaca

Ova vrijedna i svestrana domaćica kaže da obrađuju 20 dunuma plodnog zemljišta i da su ljudi u Nožičkom veoma vrijedni i dobri domaćini.Dosta radnih navika donijala je i iz rodnih Vilusa,sela u gradiškom Potkozarju. Kako kaže napravila je kombinaciju svega što je pozitivno i na taj način odredila svoje svakodnevne aktivnosti.

Pročitajte još...   Javni poziv za podizanje zasada i proizvodnju crvene paprika

Nisam na sreću usamljena u ovim poslovima. Imam podršku moje porodice, sinova, kćerke i supruga. I moja prijateljica Dragica Ačić iz Poveliča, a i druge Srpčanke se bave sličnim radovima. Čujemo se posjećujemo i razmijenjujemo mišljenja i ideje.

Rekla je Slađana Savić Kežić, vrijedna domaćica iz Nožičkog kod Srpca.

Shares
Slične objave
Agro vijesti

Republika Srpska: Objavljen javni poziv za kapitalne investicije

Agro vijesti

Održana skupština Asocijacije uzgajivača matica kranjske rase pčela ''Carnica''