Za kontejnersku proizvodnju sadnica 670.000 KM | Agroportal.ba
Agro vijesti

Za kontejnersku proizvodnju sadnica 670.000 KM

Kvalitetnije pošumljavanje zahtijeva kvalitetnije sadnice.

Zbog toga su se u Centru za sjemensko-rasadaničku proizvodnju JP “Šume Srpske”, u Stanovima kod Doboja, odlučili za tzv.kontejnersku proizvodnju sadnica, za šta su dobili podršku resornog Ministarstva u iznosu oko 670.000 maraka.

Kontejnerska proizvodnja sadnog materijala daje prve rezultate. Isporučene su veće količine dvogodišnjih sadnica za pošumljavanje.

Ovakva tehnologija smanjuje proizvodni ciklus, povećava kapacitet i produktivnost .

Prvi put ove godine otpremili smo kontejnerski tip sadnog materijala u količini od 162.000 komada, što su naša šumska gazdinstva preuzela i uveliko već do sada i zasadila.

nevela je Ljubica Lukač iz  Centra za sjemensko –rasadničku proizvodnju.

Korjenov sistem kontejnerski proizvedene sadnice obložen je tamponom koji sadrži hranu i mineralne materije, što ga čini visokokvalitetnim sadnim materijalom.

Prijem takvih sadnica je preko 85 odsto.

Nakon dobro odrađene pripreme i sadnje sljedeće godine imamo minimalna ulaganja na popunjavanju i na održavanju takvih površina. To i jeste bio cilj, da se kroz kvalitet tih sadnica postižu što bolji rezultati na terenu.

dodaje Ljubica Lukač.

Pročitajte još...   Odobren izvoz sadnog materijala na tržište Rusije

Kontejnerska proizvodnja sadnog materijala počela je 2015.

Kroz više projekata u ovaj tip proizvodnje uloženo je više od milion i po maraka. Posredstvom resornog ministarstva nabavljena je oprema za punjenje i sjetvu kontejnera u kojima izrastaju kvalitetne sadnice.

Konkretan iznos je bio oko 670.000 u okviru čega će biti proizvedeno prkeko 450.000 sadnica kontejnerskih, a obaveza javnog preduzeća šumarstva je da sa svojom radnom snagom izvrši pošumljavanje odnosno sadnju tih sadnica.

istakao je Goran Zubić, pomoćnik ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

Ove godine iz šumskih gazdinstava širom Republike Srpske sakupljeno je oko 25 tona šišarki. Od njih će da dobiju sjeme smrče, bijelog i crnog bora, hrasta,bukve, gorskog javora, bijelog i poljskog jasena.

Možda bude oko 600 kg sjemena smrče, tako da bi zadovoljili potrebe za petogodišnju sjetvu. Višak možemo izvesti na tržište, znači može se prodati tako da bi se mogao stvoriti dodatni prihod.

kaže Bojan Todić, šef sjemenarstva u Centru za sjemensko – rasadničku proizvodnju u Doboju.

Pročitajte još...   Siječemo više nego što pošumljavamo

Šišarka se najprije suši u sušari i obrađuje u centru za doradu sjemena, postrojenju iz Švedske  u koje je uloženo oko milion evra i jedini je tog kapaciteta u širem okruženju.

Od tako dobijenog sjemena i novog zasada očekuju još oko 300.000 novih sadnica.

Izvor: RTRS

0Shares
Slične objave
Agro vijesti

Solidan prihod ostvaruje tek svaki 12. poljoprivrednik u Srpskoj

Agro vijesti

Uvoz voća i povrća u BiH ove godine veći za 25 miliona KM