Za litar nafte treba da prodaju četiri litra mlijeka
Agro vijesti

Za litar nafte treba da prodaju četiri litra mlijeka

Da bismo kupili litar nafte, treba da prodamo više od četiri litra mlijeka, poručuju farmeri u Srpskoj, koji traže povećanje otkupne cijene ovog napitka.

mlijeka

Foto: Ilustracija

Kažu da je otkupna cijena sada 0,74 KM po litru, a od idućeg mjeseca će iznositi 0,80 KM. S tim što bi im, kako tvrde, rentabilno bilo kada bi cijena iznosila 1,20 KM.

Premija ista godinama

Osim toga, farmeri dobijaju i 0,25 KM po litru mlijeka, po osnovu premija, a taj iznos se, ističu, godinama nije mijenjao.

Četiri i po litra mlijeka moramo prodati za litar nafte. Četiri litra mlijeka za jedan kapučino. Za flašicu koka-kole u gostionici treba da prodamo tri litra mlijeka. Koncentrat je 1,20 KM, što nikada nije bilo, nafta je 3,30 KM i s tom cijenom ne može se orati zemlja. Niko i ne spominje da treba smanjiti akcize i ukinuti drumarine, kako bi poljoprivreda oživjela. To je sve otišlo u nebo, a mlijeko nije nigdje ni maklo.

Rekao je za “Nezavisne novine” Vladimir Usorac, predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača – mljekara RS.

Vlada nemoćna

On ističe da uslovi za proizvodnju mlijeka nikad nisu bili teži, kao i da država jedino ima mogućnost da isplati veće premije i podsjeća da su prije tri godine premije za mlijeko iznosile 0,30 KM, a sada su 0,25 KM.

Oni se bore da mi plaćamo poreze i carine i tako izdržavamo državu. Vlada nema instrumente da natjera mljekare da plate onoliko kolika je cijena mlijeka. Ima instrumente da da veću premiju, ali da bi dala veću premiju, mora da izdvoji više od sredstava od onih koje je dala, kaže Usorac.

Ministarstvo tvrdi “pomažemo dovoljno”

Dok farmeri tvrde da 7,43 miliona maraka, koliko je Vlada Srpske obezbijedila za ovaj sektor putem Kompenzacionog fonda, nije dovoljno, iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske saopštili su da je isplaćena prva premija iz Kompenzacionog fonda Republike Srpske i to u iznosu od 2,395 miliona KM, kao i premija iz agrarnog budžeta od 2,42 miliona maraka.

Pročitajte još...   Srpska ima dobrar sistem kontrole kvaliteta mlijeka (VIDEO)

Radi se o prvoj od tri premije koje će putem Kompenzacionog fonda biti isplaćene za mljekare.

Premija za mlijeko trenutno iznosi 0,25 KM po litru otkupljenog kravljeg mlijeka, dok je premija za kozje mlijeko povećana na 0,40 KM, kazali su iz resornog ministarstva.

Otkupna cijena je stvar dogovora

Takođe poručuju da zahtjev da otkupna cijena mlijeka bude povećana može jedino da se definiše u direktnom dogovoru s distributerima.

Otkupna cijena mlijeka je stvar dogovora i razgovora farmera i otkupljivača mlijeka, navode iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske.

Cijenu diktira tržište

Nenad Vukoje, vlasnik i direktor mljekare “Pađeni” iz Bileće, kaže da je rentabilna cijena ona koja se može postići na tržištu.

Pročitajte još...   Premija za junice "čak" 100KM

Pored toga, Vukoje ističe da je otkupna cijena mlijeka postavljena prema standardima regiona, ali i pojedinim zemljama Evropske unije.

Cijena se formira na način da se zadovolji i proizvođač i onaj koji otkupljuje mlijeko. Da li se može izaći u susret nekoj većoj cijeni ili ne može, to je stvar okruženja, ne pojedinca, već svih onih koji rade neki posao. Ne mogu ja iznijeti neki proizvod koji će biti skuplji na tržištu u odnosu na druge, ali ne mogu ni platiti neki proizvod ili repromaterijal puno više nego drugi, naveo je Vukoje.

Usorac, međutim, nije zadovoljan stavom otkupljivača. Smatra da oni diktiraju stanje na tržištu i da će, ukoliko se ovako nastavi, brojni proizvođači biti primorani da zatvore svoje farme.

0Shares
Slične objave
Agro vijesti

Poljoprivrednici razapeti između proizvodnje i očuvanja prirode

Agro vijesti

Poljoprivrednici zabrinuti zbog promjene vremena: Hoće li proljetni mraz uništiti voće?