Za napredak poljoprivrede značajno uvođenje informacionih tehnologija | Agroportal.ba
Agro vijesti

Za napredak poljoprivrede značajno uvođenje informacionih tehnologija

Uvođenje informaciono-komunikacionih tehnologija u poljoprivredu neophodno je radi smanjenja troškova, a u Republici Srpskoj bi u ovoj godini trebalo da bude nabavljen softver za satelitsku analizu u ovoj oblasti, rečeno je danas u Banjaluci na konferenciji o informacionim tehnologijama u agraru.

Viši stručni saradnik u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Mirko Jokić istakao je da su informacione tehnologije sve više zastupljene u poljoprivrednoj proizvodnji i da će nabavkom softvera biti identifikovane poljoprivrede kulture u Srpskoj što je značajno za utvrđivanje agrarnih politika i podsticajnih mjera, kao i zdravstvenog stanja usjeva.

Informacione tehnologije postaće nezamjenjive u poljoprivrednoj proizvodnji. U Republici Srpskoj imamo značajan napredak u uvođenju ovih tehnologija, a primjer je formiranje osnovne osmatračke mreže koja se sastoji u postavljanju i uvezivanju meteoroloških stanica u jedinstven sistem.

Rekao je Jokić novinarima.

Pročitajte još...   Voćari traže još graničnih prelaza

Profesor na Poljoprivrednom fakultetu Univerziteta u Banjaluci Miljan Cvetković naglasio je da je današnja konferencija organizovana u okviru “Viral” projekta u čijoj realizaciji učestvuje 17 partnera iz šest zemalja.

“Projekat je namijenjen jačanju kapaciteta visokoškolskih ustanova. Uvođenje informacionih tehnologija u poljoprivredu je od izuzetnog značaja za napredak. Vjerujem da Srpska može kvalitetno da odgovori izazovima modernog vremena”, rekao je Cvetković.

Pročitajte još...   Divlje svinje iz Hrvatske pustoše njive u RS

Konferenciju su organizovali Poljoprivredni fakultet Univerziteta u Banjaluci u saradnji sa Ministarstvom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske i Akademijom nauka i umjetnosti Srpske.

Izvor

Shares
Slične objave
Agro reportažeAgro vijesti

Životinjska oaza pod krošnjama plemenitih stabala

Agro vijesti

Dobar rod jabuke ali je prodaja loša (VIDEO)