Zimska rezidba voćaka | Agroportal.ba
Agro savjetiAgro vijesti

Zimska rezidba voćaka

Zimska rezidba je jedan od najvažnijih poslova u voćnjaku. Voćke se orezuju u vrijeme biološkog mirovanja od opadanja lišća do kretanja pupoljaka. Kasnija rezidba može se izvoditi kod bujnih i nerodnih voćaka radi smanjenja bujnosti. Jačina rezidbe zavisi od rodnosti i starosti stabla.

Mlade voćke su bujnije i takva stabla se manje orezuju odnosno ona koja ne rađaju treba minimalno orezivati. Kod nekih voćnih vrsta koje rano cvjetaju (kajsija) a time su i osjetljive na mraz rezidba se može vršiti i nakon cvjetanja da bi se smanjilo negativno dejstvo mraza a time sačuvao rod.

Rezidba se izvodi u periodu formiranja i održavanja uzgojnog oblika a osnovni cilj rezidbe je uspostavljanje optimalnog odnosa (ravnoteže) između rodnosti i vegetativnog rasta voćke. Rezidba je osnova za visok i kvalitetan rod.

Osnovna funkcija rezidbe jeste da se omogući lakše prodiranje sunčeve svjetlosti u krošnju voćke a takođe i bolje strujanje vazduha unutar krošnje, kako bi što manje bilo bolesti i štetočina, a u isto vrijeme dobili kvalitetniji plodovi.

Uz pomoć riječi i slike pokušaćemo Vam predstaviti osnovne zahvate zimske rezidbe.

Uklanjanje niskih prirasta

Sve priraste (grane) koje se nalaze niže od 60 cm do zemlje treba odstraniti. Svi prirasti koji svojim vrhom dodiruju zemlju uklanjaju se, jer plodovi na takvim prirastima tokom zrenja padaju na zemlju, prljaju se i veća je mogućnost pojave bolesti, a istovremeno isti mogu smetati u izvođenju obrade rednog prostora.

Pročitajte još...   Plastenička proizvodnja u zimskom periodu

Sl. 1. uklanjanje niskih prirasta

Vodopije na stablu

Vodopije (vertikalni vegetativni prirasti) trebaju se ukloniti, jer oni samo oduzimaju hranu i snagu, a slabo plodonose. Ovi prirasti se uklanjaju do osnove.

Sl. 2. rezanje vodopija

Paralelne grane (jedna iznad druge)

Svi prirasti koji su izbili jedan iznad drugog se zasjenjuju i jedan se mora ukloniti. Obično se uklanja onaj koji ima oštriji ugao,lošiji u porastu i koji je slabije obrastao

Sl.3. uklanjanje suvišnog paralelnog prirasta

Prevođenje na bočnu ili donju granu

Važno je znati da se nikada ne smiju skratiti vrhovi grana, već se rast svake grane završava tako što se ista prevodi na bočni ili donji prirast

Sl. 4. prevođenje na bočnu granu

Uklanjanje grane rezom na čep

Kada debljina grane pređe polovinu debljine glavne provodnice ista se uklanja rezom na čep tako da se ostavi 4-5 cm prirasta. Rez se pravi tako da je donji dio duži od gornjeg da bi se iz spavajućeg pupoljka dobio prirast sa dobrim uglom. Ovim zahvatom se omogućava stalno obnavljanje rodnog drveta.

Sl. 5. Rez na čep

Prirasti iz istog mjesta

U slučaju kada dva prirasta rastu iz istog mjesta jedan od njih se obavezno rezidbom uklanja. Uklanja se onaj koji ima slabiji ugao granjanja i slabiji porast.

Pročitajte još...   Voćnjacima i vinogradima nedostaje radnika

Sl. 6. Uklanjanje duplog prirasta

Uklanjanje konkurencije glavnoj produljnici – vrhu

Da bi vršni prirast krošnje voćke (produljnica) nesmetano rastao neophodno je sve konkurentne priraste ispod njega (2-3) ukloniti. Produljnica se ne prikraćuje izuzev kada joj treba snage rasta u periodu kad se formira krošnja.

Sl. 7. Izolacija produljnice

Uklanjanje grane iz osnove rasta

Kada ne želimo priraste na određenom mjestu u krošnji voćke pupoljci se uklanjaju sa tih mjesta. Grane koje su se razvile uklanjaju se iz osnove i time elminišu i spavajući pupoljci kao rezervne tačke rasta.

Sl. 8. Otkidanje grane iz osnove

Nepravilan ugao grananja u odnosu na provodnicu

Kada bočna grana imao loš ugao granjanja sa provodnicom bez obzira što je kasnije pravilno savijenja, ista se uklanja rezom na čep da se dobije novi prirast.

Sl. 9. Loš ugao grane prema provodnici

Kraj formiranja uzgojnog oblika (prevođenje produljnice)

Formiranje uzgojnog oblika završava se prevođenjem produljnice na bočni prirast koji je obrastao generativnim pupoljcima. Još bolji način završavanja rasta krošnje jeste da se vrh povije ka zemlji, čime isti smanjuje vegetativni rast, a obrasta generativnim pupoljcima.

Sl. 10. Povijanje vrha produljnice

Jedan primjer loše rezidbe (kako ne treba raditi)

Sl. 11. Primjer loše rezidbe

0Shares
Slične objave
Agro vijesti

Nedjeljom radio na njivi, čeka ga kazna

Agro vijesti

Kako je ‘američka trulež’ zaprijetila da uništi pčelarstvo