Turci novi vlasnici Fabrike šećera | Agroportal.ba
Agro vijesti

Turci novi vlasnici Fabrike šećera

Skupština povjerilaca Fabrike šećera iz Bijeljine većinom glasova odlučila je na juče održanoj sjednici da imovinu preduzeća u stečaju proda turskoj kompaniji “Soltist” za 5,1 milion eura, infobijeljina.com

šećerana bijeljina

Prema riječima stečajnog upravnika Nebojše Matića, ova ponuda je uslovno prihvaćena, jer kupci iz Turske nisu do jučerašnjeg dana uplatili depozit od 50.000 KM, što je bio jedan od uslova.

Ne treba se prerano radovati jer čekamo da dođe do realizacije te kupovine. Oni nisu dostavili bankarsku garanciju, a ni uplatili depozit. Ovo je tek početak priče o prodaji i detalje ćemo znati u narednih nekoliko dana, kada bude pripreman predugovor o prodaji imovine preduzeća.

On je objasnio kako u dostavljenoj ponudi nije navedeno da će turska kompanija nastaviti proces proizvodnje. O tome će se izjasniti u roku od godinu, kada procijene da li je fabrika spremna da nastavi sa radom.

Kada dođe do potpisivanja ugovora o prodaji, morati ćemo čekati najmanje godinu da se naplati deset miliona maraka. Predstavnici kompanije “Soltist” u svojoj ponudi naveli da će tek u roku od 11 mjeseci isplatiti pomenuti iznos.

Pročitajte još...   U RS ove godine uništeno 500.000 sadnica malina

Kao treći stečajni upravnik u ovom dugogodišnjem procesu Matić ocjenjuje da više nema razloga za “otezanje”.

Mislim da smo na dobrom putu da riješimo ovaj problem.

Najbolja ponuda

Faik Muhić, koji je zastupao dio povjerilaca koji potražuju oko osam miliona maraka, kaže da će od kupca biti tražene sve vrste obezbjeđenja prije nego što mu imovina bude prodata.

Priznata potraživanja su oko 16,2 miliona, a turski kupac nudi oko 10 miliona maraka za imovinu “Šećerane”. Povjerioci bi mogli biti namireni sa 55 do 60 odsto potraživanja. Neki više, a neki manje. Imajući u vidu slabu zainteresovanost kupaca za imovinu ovog preduzeća, ovo je najbolja ponuda. Bolja nije postojala – naglasio je Muhić.

Za prodaju ovog nekadašnjeg privrednog giganta u stečaju glasali su predstavnici Poreske uprave Srpske, punomoćnik više firmi i radnika advokat Faik Muhić. Te predstavnik zrenjaninske firme “Mering” i zastupnik firme “Energosistem” iz Brčkog. Uzdržani su bili pravni zastupnici “Elektroprivrede RS” i Fonda zapošljavanja RS.

Pročitajte još...   Pijačni barometar Bijeljina 04.08.2020. godine

Sjednica Skupštine povjerilaca “Šećerane” u stečaju održana je u Okružnom privrednom sudu u Bijeljini.

Povjerioci žele da budu namireni, a za pokretanje proizvodnje u “Šećerani” nakon 26 godina zastoja trebalo bi da bude investirano između 40 i 50 miliona KM.

Nijedan glas za Vajkića

Ponuda Gorana Vajkića iz Banjaluke, koji je nudio 6,9 miliona maraka za imovinu “Šećerane”, nije dobila nijedan glas povjerilaca. Predstavnici vijetnamske kompanije “Sisivan” do predviđenog roka nisu se izjasnili da li ostaju pri svojoj ranijoj ponudi za kupovinu bijeljinske “Šećerane”.

Shares
Slične objave
Agro vijesti

U BiH neiskorišteno ostalo 15 miliona litara mlijeka

Agro vijesti

Primjedbe i sugestije na nacrt Pravilnika o uslovima i načinu ostvarivanja novčanih podsticaja za razvoj poljoprivrede i sela za 2021. godinu