Zainteresovanost za proizvodnju kornišona | Agroportal.ba
Agro vijesti

Zainteresovanost za proizvodnju kornišona

kornišona
Njemačka firma “Karl Kine”, koja se bavi otkupom povrća, prošle godine je imala sedam kooperanata za proizvodnju krastavaca kornišona u Kostajnici. A ove godine očekuje da će ih biti 10.

Šef stručnog tima agronoma u ovoj kompaniji Miloš Đurašinović rekao je da su stanovnici u Kostajnici zainteresovani za proizvodnju kornišona. Jer imaju pouzdanog partnera i očekuju sigurnu dobit.

Đurašinović je istakao da zainteresovani proizvođači moraju ispunjavati određene uslove. Odnosno moraju imati dobro zemljište, radnu snagu u domaćinstvu, obezbijediti pripremu zemljišta i dovoljnu količinu vode tokom uzgoja.

Garantujemo siguran otkup i sedmičnu isplatu. Prve dvije sedmice isplaćujemo novac našim proizvođačima na račun. A od treće sedmice krećemo sa odbijanjem duga, sukcesivno, dok se ne izmiri.

naveo je Đurašinović.

Pročitajte još...   Ministarstvo smatra nekorektnim tvrdnje Saveza udruženja, povećanja za podsticaje su značajna

On je dodao da firma daje sav neophodan repromaterijal, mrežu, foliju, đubriva, pesticide i komplet sistem za navodnjavanje. Te tručnu i maksimalnu podršku agronoma na terenu koji proizvođačima daju preporuke za ostvarivanja visokih prinosa.

Đurašinović je naveo da je 2020. godine jedan proizvođač iz Kostajnice bio treći u regionu po ostvarenim rezultatima.

Pročitajte još...   Srpska odavno podržava uvođenje taksi za izjednačavanje cijena između uvoznih i domaćih proizvoda

Prošle godine krastavce kornišone u Kostajnici je uzgajalo sedam uzgajivača, a ukupan prihod ostvaren je u iznosu od 52.429 KM.

Dragana Miljuš zadovoljna je saradnjom sa ovom kompanijom. “Zadovoljni smo i cijenom i otkupom. Preporučila bih svima koji žele da rade i zarade da se bave ovim poslom”, rekla je Miljuševa.

Kompanija “Karl Kine” od 2015. godine ima zastupništvo u Kozarskoj Dubici i djeluje u 15 opština, a sa poljoprivrednicima u Kostajnici sarađuje šest godina.

Shares
Slične objave
Agro vijesti

Malinari poručili: nema berbe ispod 10KM

Agro vijesti

Popis poljoprivrede koči politika