Zainteresovanost za proizvodnju kornišona | Agroportal.ba
Agro vijesti

Zainteresovanost za proizvodnju kornišona

kornišona
Njemačka firma “Karl Kine”, koja se bavi otkupom povrća, prošle godine je imala sedam kooperanata za proizvodnju krastavaca kornišona u Kostajnici. A ove godine očekuje da će ih biti 10.

Šef stručnog tima agronoma u ovoj kompaniji Miloš Đurašinović rekao je da su stanovnici u Kostajnici zainteresovani za proizvodnju kornišona. Jer imaju pouzdanog partnera i očekuju sigurnu dobit.

Đurašinović je istakao da zainteresovani proizvođači moraju ispunjavati određene uslove. Odnosno moraju imati dobro zemljište, radnu snagu u domaćinstvu, obezbijediti pripremu zemljišta i dovoljnu količinu vode tokom uzgoja.

Garantujemo siguran otkup i sedmičnu isplatu. Prve dvije sedmice isplaćujemo novac našim proizvođačima na račun. A od treće sedmice krećemo sa odbijanjem duga, sukcesivno, dok se ne izmiri.

naveo je Đurašinović.

Pročitajte još...   Uskoro izvoz mesa u Maleziju

On je dodao da firma daje sav neophodan repromaterijal, mrežu, foliju, đubriva, pesticide i komplet sistem za navodnjavanje. Te tručnu i maksimalnu podršku agronoma na terenu koji proizvođačima daju preporuke za ostvarivanja visokih prinosa.

Đurašinović je naveo da je 2020. godine jedan proizvođač iz Kostajnice bio treći u regionu po ostvarenim rezultatima.

Pročitajte još...   Mljekari ne odustaju od podsticaja od 30 feninga po litru mlijeka

Prošle godine krastavce kornišone u Kostajnici je uzgajalo sedam uzgajivača, a ukupan prihod ostvaren je u iznosu od 52.429 KM.

Dragana Miljuš zadovoljna je saradnjom sa ovom kompanijom. “Zadovoljni smo i cijenom i otkupom. Preporučila bih svima koji žele da rade i zarade da se bave ovim poslom”, rekla je Miljuševa.

Kompanija “Karl Kine” od 2015. godine ima zastupništvo u Kozarskoj Dubici i djeluje u 15 opština, a sa poljoprivrednicima u Kostajnici sarađuje šest godina.

Shares
Slične objave
Agro vijesti

Republika Srpska: Objavljen javni poziv za kapitalne investicije

Agro vijesti

Održana skupština Asocijacije uzgajivača matica kranjske rase pčela ''Carnica''