Zaštita jabuke i kruške | Agroportal.ba
Agro savjetiAgro vijesti

Zaštita jabuke i kruške

Od poslednje zaštite (ponedeljak) prošlo je 6 dana. U zasadima u kojima su u proteklih dva dana registrovane padavine preporučuje se vršenje kurativnog tretmana čim se steknu uslovi za ulazak u parcelu (nedelja 17.05. ili ponedeljak 18.05.). Preporučuje se korištenje preprata na bazi ditinaona (Delan 700WG, Galileo i dr.) u kombinaciji sa preparatom na bazi difenkonazona (Score 250EC, Sekvenca i dr.).

S obzirom na prisutan problem sa nabavkom preparata na bazi ditianona, kao zamjena se može koristiti neki od preparata na bazi kaptana (Kaptan 50WP = 3,0 kg/ha; Kaptan 80WG = 2,0 kg/ha i dr.). U zasadima u kojima ima problema sa pepelnicom, navedenim preparatima dodati preparat na bazi sumpora (Kumulus, Kossan i dr.) u dozi naznačenoj na etiketi proizvoda.

Pročitajte još...   Savjet voćarima da obave dodatno đubrenje u voćnjacima

Napominjemo da je poslednjim pregledom 18 listova jabuke, sa 54 pseudotecija uočeno je K3-24,K4-27,K4i -23 što pokazuje dozrijelost od 83,3% i ispražnjenost pseudotecija od 42,6%. Ovo ukazuje je predstojeći tretman od izuzetnog značaja za zaštitu od V.inaequalis i da treba posvetiti punu pažnju kvalitetu aplikacije.

Pročitajte još...   Izvoz u Kinu za proizvode iz Srbije, svinjetina, mlječni proizvodi, jabuke i kukuruz

Predstojeća kiša najavljena je za utorak 19.05. pa je ovo ujedno i preventivni tretman za potencijalne infekcije tokom naredne kiše.

0Shares
Slične objave
Agro vijesti

Solidan prihod ostvaruje tek svaki 12. poljoprivrednik u Srpskoj

Agro savjeti

Koje šljive odabrati za proizvodnju rakije?