Zatvoren Interagro 2017 | Agroportal.ba
Agro vijesti

Zatvoren Interagro 2017

Dodjelom nagrada i priznanja najuspješnijim izlagačima u Bijeljini završen 16. sajam poljoprivrede „Interagro 2017“, prenosi Blic.rs

[tie_full_img][/tie_full_img]

Foto: G. Bobić

Na oko 2.500 metara kvadratnih zatvorenog i oko 3.000 kvadratnih metara otvorenog izlagačkog prostora u Agrotržnom centru u Bijeljini, predstavilo se 120 učesnika iz RS, BiH, Srbije, Italije i Njemačke.

Organizator ove manifestacije bilo je Akcionarsko društvo „Grad“ Bijeljina, a pokrovitelji resorno ministrstvo i gradska uprava Bijeljina.

Agrarni sektor i poljoprivreda u RS daju veliki doprinos formiranju bruto društvenog proizvoda, istakao je Stevo Mirjanić, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS.

Samo u prošloj godini od primarne poljoprivredne proizvodnje i prehrambene industrije ostvareno je oko dvije milijarde i 400 miliona maraka. Vlada Srpske je usvojila set mjera podršci poljoprivredne proizvodnje, a za ove namjene obezbjeđeno je u budžetu oko 170 miliona maraka, rekao je Mirjanić.

On navodi da se procjenjuje da će ove godine zbog suše, mraza i drugih nepogodnosti, obim proizvodnje biti umanjen za oko 270 miliona KM.

Ove negativne implikacije se moraju koliko toliko ublažiti i sanirati. Za prošlu godinu su isplaćen podsticaji, a za ovu godinu su podsticaji ažurniji. Uložili smo u posljednje četiri godine u agrarni sektor oko 430 miliona maraka, naveo je Mirjanić.

Naglašava da su prioritet mjere koje jačaju konkurentnost domaćih proizvođača, primjenu tehnoloških rješenja u proizvodnji, izgradnju institucija koje povezuju proizvođače, prerađivače i robni promet, odnosno sve one koje pospješuju razvoj agrarnog sektora u cijelini.

Pročitajte još...   Berba jabuke u Semberiji se privodi kraju

Gradonačelnik Bijeljine, Mićo Mićić, rekao je da je poljoprivreda strateški bitna grana za Bijeljinu, Semberiju ali i cijelu RS.

Domaći proizvođači su najveća motorna snaga protiv krize i zaslužuju podršku i Vlade, ministarstva i grada Bijeljina. Mi to činimo i kroz Agrarni fond i nastavićemo sa tom praksom, naglasio je Mićić.

Izlagači navode da su sajmovi prilika privrednicima da uspostave kontakte, razmjene iskustva i saznaju novosti iz agrarnog sektora.

Predstavili smo se petrovačkim sirem. Dolazimo iz specifičnog područja sa brdskom travom i više od stotinu ljekovitih trava koje krave pasu na otvorenom. Naš sir je izvanrednog kvaliteta, kaže Lela Mandić iz Bosanskog Petrovca.

[tie_full_img][/tie_full_img]

Pročitajte još...   Grad Tuzla i TK isplatili poljoprivrednike, FBiH nije

Foto: G. Bobić

Poljoprivrednik iz Kojčinovca, Mihajlo Maletić, na ovaj sajam dolazi svake godine.

Vidim nove proizvode, nove poljoprivredne mašine, repromaterijale, sjemena. Poslušam i predavanja i čujem savjete stručnjaka, ističe ovaj poljoprivrednik.

Izložba stoke i predavanja

Na Sajmu „Interagro 2017“ bili su izloženi poljoprivredni proizvodi, rasadni materijali, hemijska zaštitna sredstva i poljoprivredna mehanizacija.

U okviru ove manifestacije organizovana je i izložba stoke i održan niz stručnih predavanja za poljoprivrednike iz oblasti ratarstva, povrtarstva i stočarstva.

Izvor: Blic.rs

Shares
Slične objave
Agro oglasiAgro vijesti

Male radnje, velike priče

Agro vijesti

Uzgajivači ribe u RS se žale na nelegalan uvoz