4,1 miliona KM nepovratnih sredstava uloženo u poljoprivredu | Agroportal.ba
Agro vijesti

4,1 miliona KM nepovratnih sredstava uloženo u poljoprivredu

Farma dva projekt za dvije godine je pomogao više od 300 poljoprivrednih organizacija iz cijele BiH, a 77 organizacija dobilo je podršku kroz grant sredstva, u ukupnoj vrijednosti od 4,1 miliona KM, piše Blic.rs

[tie_full_img][/tie_full_img]

Foto: hariscalkic.com

Grantove su dobili proizvođači iz oblasti mljekarstva, peradarstva, proizvodnje voća i povrća, proizvodnje meda, te uzgoja i prerade ljekobilja. Kažu da su efekti uloženog novca i više nego dobri, a kod nekih korist su osjetili i njihovi kooperanti.

Vlasnik bilećke mljekare „Pađeni“ Nenad Vukoje u januaru je dobio oko 50.000 KM nepovratnih sredstava, te je za ovu godinu planirao rast proizvodnje za 20 odsto, a farma je već dostigla povećanje od 25 odsto.

Nabavili smo 17 laktofriza kako bismo poboljšali kvalitet čuvanja mlijeka i postavili ih na terenu od Sokoca do Bileće, te se zbog toga udvostručio i broj naših kooperanata od kojih otkupljujemo mlijeko. Takođe, jednom kooperantu u Rogatici smo nabavili sistem za mužu krava, koji je zatvoren, pa mlijeko ne može doći u dodir sa bakterijama, nabavio je više krava i od tog domaćinstva ćemo dobijati više mlijeka, rekao je Vukoje.

Kaže da Farma dva radi po principu da proizvođač sam uloži novac i nabavi opremu, a onda mu on bude refundiran. Vukoje je u mljekaru uložio oko dva miliona KM vlastitog novca i povećao je broj radnih mjesta na 120.

Pročitajte još...   Manje pšenice neće podići cijene hljeba i brašna

Zadruga „Uvac Rudo“ kroz Farmu dva je dobila nov viljuškar, a direktor Nenad Ljubojević kaže da bez njega ne bi mogli uspješno završiti sezonu. Zadruga se bavi otkupom, zamrzavanjem i preradom maline, te proizvodnjom i prodajom sadnica.

Ovo je prvi put da učestvujemo u Farma projektu, ali još nismo završili saradnju. Kada prodamo malinu kupićemo metal detektor za koji će nam biti refundiran novac, kao i mlin za mljevenje griza od maline, te ćemo tako unaprijediti proizvodnju, rekao je Ljubojević.

[tie_full_img][/tie_full_img]

Foto: USAID

Dodaje da su zahvaljujući ovim ulaganjima već povećali broj zaposlenih, te ove godine otkupili 400 tona malina. Naredne godine očekuju da će na području Rudog biti i do 1.000 tona maline, zbog čega će tražiti pomoć i od opštine za nabavku hladnjača.

Predstavnik tešanjske Mesne industrije „Madi“ Mirel Dedić kazao je da imaju veliku podršku ovog projekta kada je u pitanju njihova priprema za izvoz u EU, u vidu angažovanja konsultanata za edukacije iz drugih zemalja.

Pročitajte još...   Pašalić: Pandemija pogodila i poljoprivrednike, ali Srpska ima dovoljno hrane

Projekat USAID/Sweden Farma dva je treća generacija projekata USAID i Vlade Švedske usmjerenih na poljoprivredni sektor u BiH. Prethodni projekti pomogli su BiH da poveća prodaju i izvoz pojedinih kultura i prehrambenih proizvoda u okviru poljoprivrednog sektora.

Švedski doprinos projektu Farma dva za period od pet godina iznosi 13 miliona KM, međutim želimo da se na naš angažman gleda u mnogo široj perspektivi, odnosno da naša zemlja želi doprinijeti razvoju BiH, kazao je ambasador Švedske u BiH Anders Hagelberg i dodao da je glavni cilj projekta da doprinese razvoju BiH tako da postane punopravni član Evropske unije.

Potrebna strategija razvoja sela

Ambasador Švedske u BiH Anders Hagelberg smatra da je za dalji razvoj BiH ključno usvajanje strateškog plana za ruralni razvoj.

Putujući po BiH uvjerio sam se da je poljoprivredni sektor jedan od najperspektivnijih sektora, te da ima mnogo neiskorištenog poljoprivrednog zemljišta, kazao je Hagelberg i dodao da se nada da će ono uskoro biti iskorišteno na najbolji mogući način.

Izvor: Blic.rs

Shares
Slične objave
Agro vijesti

Prvi međunarodni kongres živinarstva/peradarstva iduće godine

Agro vijesti

Cijena proizvodnje hrane raste - prijeti li nam nestašica povrća?