Dobri domaćini od Semberije napravili žitnicu | Agroportal.ba
Agro reportažeAgro vijesti

Dobri domaćini od Semberije napravili žitnicu

Gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić posjetio je domaćinstvo porodice Radić iz Gornjeg Crnjelova, čiji članovi se bave stočarstvom, povrtarstvom i ratarstvom, obrađujući oko 35 hektara zemljišta, od čega živi ova petočlana porodica.

[tie_full_img][/tie_full_img]

Foto: Grad Bijeljina

Najviše se bavimo ratarstvom, ali trudimo se da sve ove grane poljoprivrede kojima se bavimo nadopunjuju jedna drugu. Nemamo mnogo svoje zemlje, pa uglavnom uzimamo zemljište u zakup, naveo je nosilac domaćinstva Stevo Radić.

Berba kukuruza je završena, a zbog nedostatka sistema za navodnjavanje, suša je prouzrokovala velike štete.

Kukuruz je najviše oštećen. Prinos je bio oko četiri tone po hektaru, dok je pšenica imala osam tona po hektaru, ističe ovaj poljoprivrednik, dodajući da je proizvodnja pšenice prethodnih godina mnogo isplativija od proizvodnje kukuruza, jer je suša manje ugrožava.

[tie_full_img][/tie_full_img]

Pročitajte još...   Odobreno pet zahtjeva za uzgoj industrijske konoplje

Foto: Grad Bijeljina

Kada je riječ o povrću, problem je otkupna cijena i zavisnost od nakupaca na kvantaškoj pijaci.

Ipak, ne odustajem od poljoprivrede. Vrijedno radimo, dnevno i preko 15 sati, i tako uspijevamo da preživimo, pojašnjava Radić.

Poljoprivrednicima nije lako i nije čudo što su mnogi od njih u iskušenju da odu u inostranstvo, s obzirom na to da su uslovi za proizvodnju vrlo otežani, kako zbog sve težih klimatskih uslova, tako i zbog neuređenog tržišta i nedovoljnih podsticaja.

Ne vrednuje se dovoljno rad naših proizvođača. Samo na osnovu toga što je izuzetno vrijedan čovjek, ovaj domaćin uspjeva da zaradi u ovakvim uslovima. Zahvaljujući domaćinima poput Radića, Semberija je postala i ostala žitnica koja po značaju prevazilazi okvire Republike Srpske i BiH, ali većina poljoprivrednika mora da „svaštari“, odnosno da iz godine u godinu mijenja osnovnu djelatnost, sagledavajući šta je najisplativije u datom momentu, istakao je gradonačelnik Mićić, dodajući da se nada da će u narednom periodu da ožive poljoprivredne zadruge, koje će preuzimati brigu o plasmanu proizvoda i tako olakšati pritisak tržišta na poljoprivrednike.

[tie_full_img][/tie_full_img]

Pročitajte još...   "Koza Nostra" sasvim obično ime za kozije proizvode

Foto: Grad Bijeljina

On je naglasio i da je nestabilna otkupna cijena poljoprivrednih proizvoda  jedan od najvećih problema domaćih proizvođača.

Ozbiljni proizvođači imaju problem i sa nedostatkom zemljišta. Previše zemlje za malu korist uzimaju poljoprivredna dobra i zato često posluju sa gubitkom. Mnogo bolje bi bilo da se jedan dio njihove zemlje dodijeli poljoprivrednicima, a da se poljoprivredna dobra pretvore u ogledna polja koja će prikazivati nove načine proizvodnje i nove sorte poljoprivrednih kultura i tako ostvarivati dobit, predložio je Mićić.

Izvor: Grad Bijeljina

Shares
Slične objave
Agro vijesti

Uzgajivačima svinja se sprema zatvaranje

Agro vijesti

Jabuka iz uvoza preplavila tržište (VIDEO)