Ponedjeljak , 30 Marta 2020
Početak / Agro vijesti / Zbog manjka ambalaže trećina voća može da propadne?

Zbog manjka ambalaže trećina voća može da propadne?

Boks palete za skladištenje voća ovih su dana najtraženija roba u Potkozarju, zbog rekordnog roda krušaka i jabuka, koje voćari nemaju u čemu držati, piše srpskainfo.

Hladnjača ima dovoljno, to nije problem, ali bez boks paleta nam to ne vrijedi. Voće se mora čuvati po propisu, kaže predsjednik Udruženja voćara RS Dragoja Dojčinović.

Strahuje da bi zbog ovog banalnog problema, ali i zbog manjka berača, trećina roda mogla ostati na granama i istrunuti, što bi bila milionska šteta.

Podsticaj za palete?

U Potkozarju, koje ima najviše voćnjaka u RS, u toku je berba kruške, a uskoro dospijeva i jabuka. Tržište je obezbijeđeno, većina voća ide u izvoz, ali voćari kubure s paletama – velikim plastičnim „gajbama“ zapremine od 300 do 500 kilograma, kakve viđamo i u velikim tržnim centrima i na kvantaškim pijacama. Na tržištu ih ima, ali nisu jeftine, pa voćari razmišljaju čak i o kreditima da bi ih nabavili.

Nemamo ih dovoljno, jer prethodnih sezona je rod bio loš. Znam da je to dugoročna investicija, da paleta može potrajati i 30 godina i zadužio bih se za to, kad bih znao da će mi se bar dio vratiti kroz podsticaje. Veliko je to ulaganje, pogotovo za nas male voćare, kaže Dojčinović.

Dodaje da su sa Ministarstvom poljoprivrede RS pregovarali da se podsticaj za palete u posljednji čas „ubaci“ u uredbu i tražili milion KM. Odbijeni su, jer je procijenjeno da je preče da se taj milion usmjeri proizvođačima pšenice, koji su na rubu opstanka.

Daj bože da dobijemo i ona obećana četiri miliona premija, kad prodamo voće, jer nas iskustvo uči da svake godine izleti nešto što je preče, kaže Dojčinović.

Još je aktuelan i problem sa manjkom berača, mada se svakodnevno, pogotovo sa juga i istoka RS, javlja veliki broj nezaposlenih, koji su spremni da za dnevnicu od četrdesetak maraka beru voće u Potkozarju. Problem je , međutim, obezbijediti smještaj za te ljude, jer bi, kako kažu voćari, najbolje bilo da berači na imanjima ostanu do kraja berbe voća, dakle u naredna dva do tri mjeseca.

Nije kruška krompir

Najveći dio voća ubranog u Potkozarju biće uskladišteno u Gradišci, gdje ima velika hladnjača kapaciteta hiljadu vagona, a voćarima je na raspolaganju i nekoliko malih hladnjača, tako da, bez obzira na rekordan rod, o sladištenju ne moraju da brinu.

Ipak, džaba nam hladnjače, ako nemamo u šta spakovati voće. To je osjetljiva roba, ne možeš kruške bacati na gomilu kao krompir, kaže Dojčinović.

Autor Redakcija

Redakcija
Prvi poljoprivredni portal Posavine i Semberije

Provjerite takođe

Uplaćeno 2,24 miliona KM za premiju za mlijeko

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske isplatilo je danas 2,24 miliona KM za premiju …