Utorak , 14 Jula 2020
Početak / Agro reportaže / Zejnil Latifović – veliki zaljubljenik u pčelarstvo, voće i prirodu

Zejnil Latifović – veliki zaljubljenik u pčelarstvo, voće i prirodu

Svaki slobodni trenutak, pogotovo u vrijeme vegetacije Zejnil Latifović provodi u pčelinjaku i zasadu aronije u Čikulama, zaseoku Dubrava u Lijevče polju.

 

Ništa neobično, s obzirom da su Dubravci i za vrijeme bivše Jugoslavije bili državni šampioni u proizvodnji mlijeka, pšenice i kukuruza, a i danas su nadaleko poznati kao izuzetni farmeri. Ali Zejnil Latifović je glavni imam na području Gradiške, čovjek koji duboko vjeruje da se odgovori na mnoga pitanja mogu upravo naći u prirodi.

Još kao dječak u rodnom Zvorniku volio sam voćarstvo, pčele i sve vezano za poljoprivredu. Naša uloga je da se odgovorno ponašamo ne samo prema ljudima, već i prema zemlji i prirodi. Upravo zato sam se opredijelio za sve ove aktivnosti, jer proizvoditi hranu sebi i drugima je veoma uzvišeno.

Rekao je Latifović.

Na prelijepom ranču od pola hektara u Čikulama Zejnil je zajedno sa mlađim kolegom, Ahmedom Ramljakom, podigao zasad od 1200 sadnica aronije. Napravili su i malu liniju za cijeđenje, pasterizovanje i pakovanje sokova. Prošle godine upakovali su 1200 litara veoma zdravog prirodnog napitka od aronije, te veće količine hladno cijeđenog  soka od jabuke, kruške i drugog voća.

Ljubav prema pčelama od djetinjstva

Na samom kraju voćnjaka u neposrednoj blizini bagrema i drugog medonosnog drveća Zejnil Latifović je podigao pčelinjak. Trenutno u njemu egzistira 42 društva.

Zimus, iako nisu bile velike hladnoće, stradalo mi je osam društava. Ja mislim da je to zbog nedostatka matice. Pregledao sam društva, zdrava su i u dobroj su formi, bez prisustva bolesti i štetnika. Do sada sam se bavio samo proizvodnjom meda, sada me sve više privlači i matična mliječ. Odvijek je poznato da pčele i voće ne mogu jedno bez drugoga, mislim da sam napravio pun pogodak.

Kaže Zejnil Latifović.

Bez podrške porodice rezultati bi izostali

Zejnil priznaje da u ovaj prelijepi kutak u Čikulama dolaze porodično on i kolega Ahmed i kad nema mnogo posla. Ovo mjesto je, prema njegovim riječima, idealno za odmor i relaksaciju.

Ima mnogo posla u vrijeme berbe i prerade, ali izdrži se. Da nam nije supruga, moje Mirnese i Ahmedove Nejre i djece, rezultati bi bili tanki. Oni nam daju energiju. Naša namjera je da dokažemo mladim ljudima da je ovdje moguće organizovati lijep život. Nije sve u odlasku preko granice. Ja i kolega smo vlastitim sredstvima i radom i uz kredit sve ovo postigli i uspjeli smo. Zašto tako ne bi i drugi, pogotovo mladi ljudi, jer ovo je kraj koji je rodan, pravi Božiji poklon.

Rekao je Zejnil Latifović, veliki zaljubljenik u pčele i voćarstvo, ali i dobre ljude sa kojima se susreće svakodnevno.

Autor Boško Grgić

Boško Grgić

Provjerite takođe

Odobren izvoz sadnog materijala na tržište Rusije

Košarac: Posljedice na privredu biće još veće

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac rekao je danas u …