Petak , 10 Aprila 2020
Početak / Agro reportaže / Zejnil Latifović – veliki zaljubljenik u pčelarstvo, voće i prirodu

Zejnil Latifović – veliki zaljubljenik u pčelarstvo, voće i prirodu

Svaki slobodni trenutak, pogotovo u vrijeme vegetacije Zejnil Latifović provodi u pčelinjaku i zasadu aronije u Čikulama, zaseoku Dubrava u Lijevče polju.

 

Ništa neobično, s obzirom da su Dubravci i za vrijeme bivše Jugoslavije bili državni šampioni u proizvodnji mlijeka, pšenice i kukuruza, a i danas su nadaleko poznati kao izuzetni farmeri. Ali Zejnil Latifović je glavni imam na području Gradiške, čovjek koji duboko vjeruje da se odgovori na mnoga pitanja mogu upravo naći u prirodi.

Još kao dječak u rodnom Zvorniku volio sam voćarstvo, pčele i sve vezano za poljoprivredu. Naša uloga je da se odgovorno ponašamo ne samo prema ljudima, već i prema zemlji i prirodi. Upravo zato sam se opredijelio za sve ove aktivnosti, jer proizvoditi hranu sebi i drugima je veoma uzvišeno.

Rekao je Latifović.

Na prelijepom ranču od pola hektara u Čikulama Zejnil je zajedno sa mlađim kolegom, Ahmedom Ramljakom, podigao zasad od 1200 sadnica aronije. Napravili su i malu liniju za cijeđenje, pasterizovanje i pakovanje sokova. Prošle godine upakovali su 1200 litara veoma zdravog prirodnog napitka od aronije, te veće količine hladno cijeđenog  soka od jabuke, kruške i drugog voća.

Ljubav prema pčelama od djetinjstva

Na samom kraju voćnjaka u neposrednoj blizini bagrema i drugog medonosnog drveća Zejnil Latifović je podigao pčelinjak. Trenutno u njemu egzistira 42 društva.

Zimus, iako nisu bile velike hladnoće, stradalo mi je osam društava. Ja mislim da je to zbog nedostatka matice. Pregledao sam društva, zdrava su i u dobroj su formi, bez prisustva bolesti i štetnika. Do sada sam se bavio samo proizvodnjom meda, sada me sve više privlači i matična mliječ. Odvijek je poznato da pčele i voće ne mogu jedno bez drugoga, mislim da sam napravio pun pogodak.

Kaže Zejnil Latifović.

Bez podrške porodice rezultati bi izostali

Zejnil priznaje da u ovaj prelijepi kutak u Čikulama dolaze porodično on i kolega Ahmed i kad nema mnogo posla. Ovo mjesto je, prema njegovim riječima, idealno za odmor i relaksaciju.

Ima mnogo posla u vrijeme berbe i prerade, ali izdrži se. Da nam nije supruga, moje Mirnese i Ahmedove Nejre i djece, rezultati bi bili tanki. Oni nam daju energiju. Naša namjera je da dokažemo mladim ljudima da je ovdje moguće organizovati lijep život. Nije sve u odlasku preko granice. Ja i kolega smo vlastitim sredstvima i radom i uz kredit sve ovo postigli i uspjeli smo. Zašto tako ne bi i drugi, pogotovo mladi ljudi, jer ovo je kraj koji je rodan, pravi Božiji poklon.

Rekao je Zejnil Latifović, veliki zaljubljenik u pčele i voćarstvo, ali i dobre ljude sa kojima se susreće svakodnevno.

Autor Boško Grgić

Boško Grgić

Provjerite takođe

Paket pomoći za male semberske poljoprivrednike, prijave do 3. aprila

Mali poljoprivredni proizvođači iz Semberije imaće mogućnost da ostvare pravo na pakete pomoći koje će …