1600 prijava na poziv za subvenciju kapitalnih investicija u Srpskoj (VIDEO) | Agroportal.ba
Agro vijesti

1600 prijava na poziv za subvenciju kapitalnih investicija u Srpskoj (VIDEO)

Na javni poziv Ministarstva poljoprivrede Republike Srpske za subencionisanje kapitalnih investicija za ovu godinu prijavilo se oko 1.600 poljoprivrednih proizvođača, a njih 1.469  je dobilo pravo na rezervaciju sredstva. Ove godine poljoprivrednicima je za investicije na raspolaganju 14,3 miliona maraka.

Mi smo u budžetu imali obezbjeđeno  8.700.000 za te potrebe. Međutim tih 1.400 korisnika je izašlo negdje na skoro 13 miliona. Da ne bismo išli na varijatnu kao što je do sad bilo, da se neki zahtjevi odbijaju, zato što nema dovoljno sredstava, mi smo donijeli odluku da svih 1.400 budu obrađeni i da izdvojimo dodatnih pet miliona i da svima onima koji su podnijeli zahtjeve, izađemo u susret, izjavio je Radovan Višković, predsjednik Vlade Republike Srpske.

Kada je cijeli svijet stao početkom marta zbog pandemije korona virusa, na planataži Stojnić iz Turjaka kod Gradiške, nisu se dali zbuniti. Pod vedro nebo razvukli su investiciju od 101.000 maraka – protivgradnu mrežu, kako bi na nešto više od četiri hektara zaštitili voćnjake sa jabukama.

Na velikim temperaturama nema ožegotina na plodovima, pod protivgradnom mrežom plodovi su glatki i sa lijepšom pokoricom. Treća stvara, štiti od samog grada. Mi od ministarstva računamo na 30 odsto koliko je i propisano podsticajnim mjerama. Sve je postavljeno, montirano, bila je i komisija u pregledu, kontroli, sve je uredno. Tako da početkom iduće godine  očekujemo ta podsticajna sredstva da će bit uplaćena, kaže Milenko Stojnić, vlasnik plantaže “Stojnić”

Poljoprivrednici kažu da bi bilo dobro da ovaj podsticaj iznosi i 40 odsto u budućnosti.

Pročitajte još...   Vlada RS će pomoći u sanaciji štete i u domaćinstvima i u poljoprivredi

U Ministrstvu poljoprivrede su podvukli crtu. Kažu, poljoprivrednici su najviše tražili subvencije za kupovinu nove mehanizacije – traktora i priključnih mašina, podizanje višegodišnjih zasada, protivgradnih mreža, sistema za navodnjavanje, opreme u stočarskoj proizvodnji.

Imamo određene limite. znači ako se radi o traktoru i priključku do 45.000, ako se radi o objektima tu imamo maksimalan iznos od 50.000, u preradjivačkoj, odnosno opremi za preradu poljoprivrednih proizvoda maksimalan iznos je 100.000 po korisniku, kaže Suzana Kesić, načelnik odjeljenja za Ruralni razvoj u Agenciji za agrarna plaćanja Republike Srpske.

U ministrstvo ovih dana pristižu zahtjevi poljoprivrednika-investitora za isplatu sredstava. Službenici provjeravaju dokumentaciju, komisije izlaze na teren i ako se papirologija slaže sa činjeničnim stanjem na terenu, piše se rješenje za isplatu sredstava.

Pročitajte još...   Minić: Isplaćeno 15 miliona direktnih podsticaja i subvencionisano 14 traktora

Poljoprivrednici kažu da nije jednostavno dobiti podsticaje – detaljno ih provjeravaju.

Izvor

0Shares
Slične objave
Agro vijesti

Solidan prihod ostvaruje tek svaki 12. poljoprivrednik u Srpskoj

Agro vijesti

Uvoz voća i povrća u BiH ove godine veći za 25 miliona KM