Kinezi zainteresovani za otkup mesa (VIDEO) | Agroportal.ba
Agro vijesti

Kinezi zainteresovani za otkup mesa (VIDEO)

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac završio je dvodnevnu posjetu Bijeljini. On je razgovarao sa predstavnicima Gradske uprave, proizvođačima i zainteresovanim investitorima o mogućnostima plasmana mesa i mesnih prerađevina na inostrano tržište.

Direktor Kancelarije za veterinarstvo BiH Ljubomir Kalaba rekao je da je saradnja sa Kinom dobra i da postoji ugovor o veterinarskoj saradnji sa tom zemljom.

Sada smo u fazi ispunjavanja upitnika za meso, a dosad već neke sa njima imamo završene – za mlijeko, med… Nadam se da ćemo u roku od sedam dana završiti upitnik za meso i poslati ga kako bi kineska kompanija mogla doći do naših proizvođača, a kako bi se izvezlo meso u Kinu, rekao je Kalaba.

Gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić rekao je da na teritoriji ovog grada ima veliki broj utovljene junadi i svinja i sva nastojanja su usmjerena da se nađe neko gdje bi usmjerili proizvode.

Pročitajte još...   Poljoprivrednici traže prevalmane na uvoz povrća

Proizvođačima je potreban stabilan plasman i siguran ugovor, kaže Košarac, i najavljuje da će u tom pravcu Ministarstvo raditi zajedno sa ostalim nadležnim institucijama.

Kompanije će same odlučiti da li će da posluju sa Turskom, Kinom, Rusijom, ili nekim drugim tržištem. Uloga institucija je da osigura plasman na ta tržišta, a poslovna politika kompanije je koje od njih će izabrati. Naša je obaveza da obezbijedimo tržište i međunarodne ugovore, kaže Košarac.

Košarac je posjetio i predstavnike preduzeća “Mesoprodukt”, koji su zainteresovani da sa svojim prerađivačkim kapacitetima budu dio spoljnotrgovinskog posla, prije svega sa Turskom.

Pročitajte još...   Uskoro odobravanje izvoza mlijeka i mliječnih proizvoda u Kinu

Izvor

0Shares
Slične objave
Agro vijesti

Nagli pad temperature zabrinuo poljoprivrednike u BiH

Agro vijesti

Poljoprivrednici razapeti između proizvodnje i očuvanja prirode