Sajam šljive, voćnih rakija i meda u Ugljeviku | Agroportal.ba
Agro vijesti

Sajam šljive, voćnih rakija i meda u Ugljeviku

Deveti Sajam šljive, voćnih rakija i meda u Ugljeviku okupio je devet izlagača koji su promovisali domaću proizvodnju sa stogodišnjom tradicijom u podmajevičkom kraju.

Organizator manifestacije je lokalna Agencija za razvoj malih i srednjih preduzeća, a njen direktor Milorad Jovičić rekao je novinarima da je ovogodišnji sajam specifičan zbog situacije sa virusom korona i da je zbog toga broj izlagača desetorostruko manji nego prethodnih godina.

Jedan od najvećih proizvođača šljive Dragiša Jovanović iz Tutnjevca, koji ima zasad od 16 hektara voća, kaže da bez evropskog tržišta domaći proizvođači ne bi mogli opstati.

Kod nas šljiva brže dospije nego u Srbiji jer su povoljniji klimatski uslovi, ovogodišnji prinosi su dobri, a zadovoljni smo prodajom, rekao je Jovanović.

Destilerija “Epoha” iz Bobetinog Brda kod Lopara danas izlaže proizvode od voćnih rakija, a iako je počela sa radom prije tri godine već se okitila sa 40 medalja za kvalitet.

Pročitajte još...   Recept iz Tutnjevca za dobar život od poljoprivrede

Vlasnik Bojan Džuveleković rekao je da za potrebe proizvodnje rakije sirovine nabavlja od majevičkih i podmajevičkih voćara.

Načelnik opštine Ugljevik Vasilije Perić je sa saradnicima obišao štandove i otvorio Sajam šljive, voćnih rakija i meda koji se održava uz poštovanje epidemioloških mjera.

Perić je istakao da je cilj lokalne uprave da se poveća obim proizvodnje voća, proizvoda od voća i pčelarstva.

Važno je da je ova bila izuzetno rodna godina kada je riječ o rodu šljive, koja obiluje u našem kraju i procjena je da je na tržište EU izvezeno preko 2.500 tona. Istakao je Perić novinarima i dodao da je Ugljevik najveći izvoznik šljive u Republici Srpskoj.

On je istakao da je u proteklom periodu opština Ugljevik besplatno dodijelila preko 500.000 sandica šljive voćarima, što je doprinijelo ovako dobrim rezultatima.

Na našem području imamo i dovoljan broj hladnjača, riješili smo pitanje putne infrastrukture i vodosnabdijevanja u ruralnim sredinama, jer smo svjesni da su sela najzdravija sredina i naš je cilj da očuvamo stanovništvo na ovim prostorima, rekao je Perić.

Prema njegovim riječima, ovogodišnji podsticaj za privredu i poljoprivredu u lokalnom budžetu je 500.000 KM.

Pročitajte još...   Med, kao zarada na kućnom pragu

Izvor

Shares
Slične objave
Agro vijesti

Republika Srpska: Objavljen javni poziv za kapitalne investicije

Agro vijesti

Održana skupština Asocijacije uzgajivača matica kranjske rase pčela ''Carnica''