Vremenska prognoza za narednu nedjelju (24.8.- 30.8.) | Agroportal.ba
Agro vijestiPijačni barometar

Vremenska prognoza za narednu nedjelju (24.8.- 30.8.)

Detaljnu vremensku prognozu za ovu nedjelju nam donosi kolega Duško Mrkonjić. Kakvo nas to vrijeme očekuje, te koje su preporuke za radove u agraru pročitajte u nastavku teksta.
Ponedjeljak (24.8.):

Tokom jutarnjih časova, umjereno do pretežno oblačno , sa dužim sunčanim intervalima i sunčanim periodima na sjeveru i u centralnoj BiH, u Hercegovini uglavnom sunčano uz malo oblačnosti. U nastavku dana doći će povećanja nestabilnosti u južnoj polovini zemlje ,praćeno povećanjem oblačnosti i slabom kišom ili lokalno jačim pljuskovima uz moguću grmljavinu, dok će na sjeveru zemlje biti pretežno sunčano i suvo vrijeme. Slaba magla ili sumaglica uz rijeke, na usjecima brda, po brdsko-planinskim kotlinama ,naročito u visokim predjelima centralne Bosne i na krajnjem istoku, gdje je moguća i intenzivnija magla.

Minimalna temperatura vazduha: od 15 ºC do 19ºC, na sjeveru i jugu lokalno od 21 ºC, u planinskim oblastima od 13 ºC.

Najviša dnevna temperatura vazduha:uglavnom između 25 ºC do 29 ºC, lokalno na sjeveroistoku do 30 ºC, na krajnjem jugozapadu do 35 ºC, u planinskim oblastima do 23 ºC.

Vjetar: slab do umjeren sjeverni do sjeveroistočni, na sjeverozapadu i na bosanskohercegovačkim Dinaridima i jak sjeveroistočni, u Hercegovini slaba do umjerena bura, na udare i žestoka.

Agrar: Povoljni uslovi za agrar, sem u pomenutim oblastima u kojima se tokom drugog dijela dana očekuju padavine.

Utorak (25.8.):

Destabilizacija vremena uz osjetno hladnije vrijeme. U utorak , se očekuje nestabilno vrijeme uslovljeno prolaskom, prvo linije nestabilnosti, a potom i hladnog fronta. Tokom jutarnjih časova, oblačno sa padavinama, lokalno u centralnoj Bosni moguće je da padne i do 20 litara po metru kvadratnom, ali treba napomenuti da će biti kraćih sunčanih intervala i sunčanih perioda. U nastavku dana, prestanak padavina ,prvo na zapadnoj polovini zemlje, pa će u većini krajeva preovladavati sunčano vrijeme. Magla i sumaglica uz rijeke, po usjecima brda, po brdsko-planinskim kotlinama.

Pročitajte još...   Vremenska prognoza za prvi dan jeseni

Minimalna temperatura vazduha: od 15 ºC do 17ºC, na jugu od 18 ºC, u planinskim oblastima od 13 ºC.

Najviša dnevna temperatura vazduha: od  18 ºC do25 ºC, lokalno na sjeveroistoku do 28 ºC, na krajnjem jugozapadu do 30 ºC, u planinskim oblastima do 17 ºC.

Vjetar: slab do umjeren sjevernih smjerova, na udare i jak, u Hercegovini slaba do umjerena bura.

Agrar: Tokom prvog dijela dana, nepovoljni uslovi za rad u polju zbog padavina, takođe uz moguću pojavu biljnih bolesti i korova uslovljenu promjenom vremena toplo i suvo i hladno i vlažno.

Srijeda (26.8.):
Toplije. Tokom prvog dijela dana vedro i sunčano u većini krajeva. U nastavku dana , povećanje oblačnosti , pa će u većini krajeva preovladavati umjereno do pretežno oblačno vrijeme, ali suvo, uz duže sunčane intervale i sunčane periode. Magla i sumaglica uz rijeke, naročito centralne i sjeverne Bosne, uz usjeke brda, po brdsko-planinskim kotlinama.

Minimalna temperatura vazduhaod 12 ºC do 15ºC, na jugu od 17 ºC, u planinskim oblastima od 11 ºC.

Najviša dnevna temperatura vazduha: od 25 ºC do 29 ºC, lokalno na sjeveroistoku do 31 ºC, u planinskim oblastima do 24 ºC.

Agrar: povoljni uslovi za obavljanje djelatnosti u polju.

Četvrtak (27.8.):
Uglavnom vedro i suvo, uz prolaznu oblačnost tokom sredine dana na sjeveru zemlje, dok se u centralnim dijelovima zemlje očekuje preovlađujuće sunčano vrijeme uz umjerenu oblačnost.

Minimalna temperatura vazduha: od 13 ºC do 18ºC, na jugu od 21 ºC, u planinskim oblastima od 11 ºC.

Najviša dnevna temperatura vazduha: od 22 ºC do 27 ºC, na krajnjem jugu 30 ºC, u planinskim oblastima do 21 ºC.

Agrar: Povoljni uslovi za obavljanje djelatnosti u polju.

Petak (28.8.):

Pretežno sunčano i vedro, uz malu oblačnost, sem na sjeverozapadu zemlje, gdje se očekuje uglavnom sunčano vrijeme uz umjerenu oblačnost, pa je moguće da padne i po koja kap kiše u tim oblastima.

Pročitajte još...   Vremenska prognoza 15.09.2020.

Minimalna temperatura vazduha: od 14 ºC do 18 ºC, na jugu do 22 ºC, u planinskim oblastima od 12 ºC.

Najviša dnevna temperatura vazduha: od 26 ºC do 30 ºC, lokalno na sjeveru i sjeveroistoku do 32 ºC, u planinskim oblastima do 24 ºC.

Agrar: Povoljni uslovi za obavljanje djelatnosti u polju.

Subota (29.8.):

Toplotni talas na sjeveru zemlje. Vedro, suvo i sunčano u većini krajeva, lokalno prolazna mala oblačnost.

Minimalna temperatura vazduha: od 16 ºC do 20 ºC, na jugu  do 22 ºC, u planinskim oblastima od 14 ºC.

Najviša dnevna temperatura vazduha: od 28 ºC do 33 ºC, lokalno na sjeveroistoku do 37 ºC, u planinskim oblastima do 24 ºC.

Agrar: povoljni uslovi za obavljanje djelatnosti u polju u većini dijelova zemlje, sem na sjeveroistoku zbog visokih temperatura vazduha, pa se ne preporučuje obavljanje djelatnosti tokom najtoplijeg dijela dana, naročito kod srčanih bolesnika.

Nedjelja (30.8.):
Nastavak toplotnog talasa. Tokom prvog dijela dana, vedro i sunčano, uz malu oblačnost. U nastavku dana, povećanje oblačnosti ,prvo na sjeverozapadu , gdje se očekuju prolazni pljuskovi.

Minimalna tempratura vazduha: od 16 ºC do 21 ºC, na sjeveru  do 23 ºC, u planinskim oblastima od 14 ºC.

Najviša dnevna temperatura vazduha: od 30 ºC do 36 ºC, lokalno na sjeveroistoku do 40 ºC, u planinskim oblastima do 25 ºC.

Agrar: povoljni uslovi za obavljanje djelatnosti u polju u većini dijelova zemlje, sem na sjeveroistoku zbog visokih temperatura vazduha, pa se ne preporučuje obavljanje djelatnosti tokom najtoplijeg dijela dana, naročito kod srčanih bolesnika.

Autor: Duško Mrkonjić 

0Shares
Slične objave
Agro vijesti

Poljoprivrednici razapeti između proizvodnje i očuvanja prirode

Agro vijesti

Poljoprivrednici zabrinuti zbog promjene vremena: Hoće li proljetni mraz uništiti voće?