Interventni otkup dao rezultate, tako tvrde poljoprivrednici (VIDEO) | Agroportal.ba
Agro vijesti

Interventni otkup dao rezultate, tako tvrde poljoprivrednici (VIDEO)

Interventni otkup tržišnih viškova povrća, tovne junadi i svinja, za šta je Vlada iz Kompenzacionog fonda obezbijedila pet miliona KM, daje rezultate.

Mesne industrije zatrpane su ponudom tovnih bikova i svinja, pa su neki već ispunili kvote. Pune se i skladišta prerađivačke industrije.

Za desetak dana otkupljeno je više od hiljadu i po tona povrća. Rok za predaju tržišnih viškova povrća produžen je do 30. novembra.

Zahvaljujući interventnom otkupu 6.000 bikova i 10.000 svinja, po cijenama većim od tržišne, prazne se prepune štale. Stočari će uspjeti da održe proizvodnju.

Zoran Gligorević, uzgajivač svinja iz Tutnjevca kod Ugljevika, kaže da će se na ovaj način narod spasiti, bar da ne izgubi svoje novce.

Pojedini otkupljivači već su ispunili odobrene kvote junećeg mesa pa će u narednom periodu biti preraspoređene.

Procjena je da na tržištu nemamo više od 7.000 do 8.000 tržišnih viškova junadi, a planiran je otkup 6.000 do 6.500, tako da neće biti problema, navodi Zoran Maletić.

Na nivou BiH vode se aktivnosti smanjenja uvoza mesa, a tržišne viškove u narednom periodu riješiće i izvoz u Tursku, koji će vršiti tri kompanije iz Republike Srpske i FBiH.

Mi planiramo da taj posao već krene u avgustu, ukoliko definitivno Turska strana uvaži primjedbe naših prerađivačkih kapaciteta i klaoničara, s obzirom na činjenicu da je neophodno obezbijediti bankovnu garanciju za taj posa. Pojasnio je Staša Košarac, ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara.

Kada je riječ o tržišnim viškovima povrća, oni direktno idu sa njive u preradu. Kapije prehrambenih industrija otvorene su 24 sata za povrtare.

Pročitajte još...   Privremena obustava izvoza kruške u Rusiju

Ne moraju na pijaci danima da čekaju kupce i prodaju robu u bescijenje

Da nema interventnog otkupa ja bih morao sve da bacim jer nemam kome prodati. Teško ide na pijaci, naglasio je Veljko Kodrić iz Crnjelova.

Sa njim je saglasan i poljoprivrednik Duško Mitrović.

Paprika je jeftina, nemamo kome da je prodamo. Zaodvoljan sam što se tiče otkupa, dodaje Mitrović.

Od planiranih 8.000 tona, Sava Semberija već je otkupila 600 tona.

Prerađeno je preko 90 odsto od tih 600 tona. Svaki dan dobijamo sirovinu koja sa njive ide u proizvodni pogon. Sve uspjevamo da amortizujemo na dnevnom nivou, kaže Stevan Filipović, direktor Sava Semberija.

Mladen Lazić, vlasnik firme Mameks, smatra da će na kraju svi biti zadovoljni, s obzirom da ima i podsticaj Ministarstva poljoprivrede.

Pročitajte još...   Dvije trećine hrane koju jedemo je iz uvoza

U naredna tri i po mjeseca u planu je otkup 20.000 tona povrća.

Rok za interventni otkup povrća produžen je do 30. novembra da bi se otkupili i tržišni viškovi kupusa koji prispijeva krajem oktobra i početkom novembra.

Izvor

0Shares
Slične objave
Agro vijesti

Nedjeljom radio na njivi, čeka ga kazna

Agro vijesti

Kako je ‘američka trulež’ zaprijetila da uništi pčelarstvo