200 junica za Hercegovinu i Romaniju | Agroportal.ba
Agro vijesti

200 junica za Hercegovinu i Romaniju

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Boris Pašalić rekao je tokom posjete Donjem Žabaru da će prvi kontigent od 200 gravidnih junica, koje se nalaze u karantinskom smještaju, u narednih 15 dana biti distribuisan u šest hercegovačkih i isto toliko opština na području Sarajevsko-romanijske regije.

Pašalić je rekao da je riječ o junicama rase simental i sivo tirolsko goveče, da je jedan dio nabavljen u Češkoj i Austriji, te da je ovo dio projekta podrške malim i srednjim proizvođačima mlijeka Republike Srpske.

Vrijednost samog projekta je nešto više od milion KM. Od toga pola miliona izdvaja Ministarstvo poljoprivrede, a ostatak sami proizvođači, lokalne zajednice i mljekara Pađeni, istakao je Pašalić.

Pašalić je rekao da će ministarstvo nastaviti sa ovim aktivnostima s ciljem ukrupnjavanja gazdinstava, ali i zadovoljenja potreba mljekare Pađeni, koja ima potrebu za povećanjem proizvodnje i proširenjem kooperantske mreže.

Vrijednost ovih junica je negdje oko 5.000 KM u prosjeku, zavisno o kojoj se rasi radi. Zaista smo se uvjerili da su naše kolege koje su išle u Austriju i Češku izabrale veoma dobar materijal. Zadovoljni smo genetskim potencijalom ovih junica i sigurni smo da će ta proizvodnja biti izvjesna, kaže Pašalić.

On je napomenuo da je podjela organizovana tako da svaka porodica dobije po jednu junicu, uz ispunjene određenih kriterija, prije svega, da već imaju nekoliko krava u muži.

Pročitajte još...   Usvojen plan podsticaja od 71 miliona KM za poljoprivredu

Pašalić je naveo da proizvodnja mlijeka u Srpskoj značajno raste, te da to znači da se sada više radi na produktivnosti.

Moramo da pokušamo da dobijemo nekoliko tačaka u Republici Srpskoj gdje bismo imali farme na kojima nastaje dobar genetski materijal. Izmjenom zakona o stočarstvu, koje je trenutno u proceduri, stvorićemo dobar osnov da se tim pozabavimo, istakao je Pašalić.

Izvor

0Shares
Slične objave
Agro vijesti

Poljoprivrednici razapeti između proizvodnje i očuvanja prirode

Agro vijesti

Poljoprivrednici zabrinuti zbog promjene vremena: Hoće li proljetni mraz uništiti voće?